Aristoteles

(M.Ö. 384 - 322): Eski Yunan filozofu. Stagira’da (Makedonya) doğdu, 18 yaşındayken Atina’ya giderek Eflatun’un Akademiasında okudu. Daha sonra bu okulda hocalık yaptı. 20 yıl boyunca, hocası ve ustası Eflatun’un yanında çalıştı. Felsefeyle olduğu gibi, tabiat ilimleri ve tıpla da uğraşarak diyalog şeklinde ilk eserlerini yazdı. Platon’un ölümünden sonra Assos’a ve üç yıl sonra da Lesbos’a yerleşti. Makedonyalı Büyük İskender’in hocası oldu. Daha sonra Perpatetik Okul olarak da bilinen Lise’yi (Lykeion) kurdu. İskender’in ölümünün ardından çekildiği Euboia adasında öldü.

Aristoteles’in felsefesinin temelini mantık, fizik, psikoloji, metafizik, ahlâk, politika ve sanat oluşturur. Doğru bilgilere ulaşmak için düşünce vasıtalarını araştıran bir filozof olduğundan mantık üzerine yazdığı eserleri Organon (Âlet) adı altında toplandı. Varlığın ne olduğunu araştıran filozof, varlığın değişen yanı ile değişmeyen yanı arasındaki ilişkiler üzerine düşündü.

Türkçeye çevrilen eserleri: Metafizik (Hilmi Ziya Ülken, I. C., 1935), Ahlâk (A. Rahmi Balaban, 1941), Atinalıların Devleti (H. Oppermann-Dr. Suad Yakup Baydur, 1943), Politika (Niyazi Berkes, 2 C., 8 kitap, 1944-1946; Doç. Dr. Mete Tunçay, 1975), Organon: Kategoryalar ve Önerme (Hamdi Ragıb Atademir, 5 C., 1947-1952), Poetika (İsmail Tunalı, 1961).

Doç. Dr. Mahmut Kaya Aristoteles ve Felsefesi adıyla bir inceleme yayınlamıştır (1983).