Anna Ahmatova
Rus kadın şairi (Odesa 1899-Moskova 1956) XX. yy’ın başlıca Rus şairlerinden biri olan Ahmatova (asıl adı Anna Andreyevna Gorenko’dur), ilk kocası Nikolay Gumilev ve Osip Mandelstam’la birlikte, simgeciliğin gizemci belirsizliğine karşı çıkan Rus edebiyat akımı Akmeci okulu kurmuş (1910), 50 yıldan uzun bir süre boyunca, Puşkin’i anımsatan, sade, ama duygu yüklü şiirler yazmıştır.
Ahmatova’nın şairliği, ilk kitapları Vecker (Akşam, 1912) ve Çyotki’de (Tespih Taneleri, 1914) görüldüğü gibi yoğun biçimde kişiseldir ve genellikle de aşk, yalnızlık, hüzünle ilgilidir. Rus Devrimi’nden sonra Belaye Staye (Beyaz Sürü, 1917) ve Anno Domini MCMXXI (1922) gibi yapıtlarında topladığı yapıtlarında yurtseverce konuları işlemiş, ama ilk şiirlerindeki temel zarifliği ve basitliği korumuştur. Daha sonra, Sovyet başarılarını övücü daha iyimser şiirler yazma önerilerini kabul etmeyince eleştirilere uğramış ve 1940’a kadar şiirlerinin basılması yasaklanmıştır.
1946’da şiirleri "erotik" ve "gizemci" bulunarak Sovyet Yazarlar Birliği’nden çıkarılan Ahmatova, tutuklanarak bir Sovyet çalışma kampına gönderilmiş, oğlu için yazdığı Requiem (1953-40) adı altında toplanmış şiirler demeti, Sovyetler Birliği’nde ancak parçalar halinde basılabilmiştir. Stalin’in ölümünden (1953) sonra, şiirleri yeniden basılmaya başlanmış ve ölümünden bir yıl önce Sovyetler Birliği’nde Zamanın Akışı adlı bir dizi halinde topluca basılmıştır. Şiirlerinden seçmeler, Türkiye’de Seçilmiş Şiirler (1980) ve Yaban Balı Özgürlük Kokar (1982) adlı kitaplarda toplanmıştır.