Rıza Zelyut
13.04.1948 Tarihinde Tokat/Niksar ’ın Ormancık Köyü’nde doğdu. 1970’te Trabzon Eğitim Enstitüsü’nü Türkçe öğretmeni olarak bitirdi. Yazı yaşamına öykü ile giren Rıza Zelyut’un bu çalışmaları, 1968’den başlayarak Kıyı,Hisar, Eflatun, Güney, Yelken, Türk Dili, Varlık, Öykü, Yansıma gibi dergilerde yayınlandı.Daha sonra araştırmaya yönelen yazar, 1973 yılında TDK’nın Cumhuriyetin 50.Yılı nedeniyle düzenlediği "Türkiye’nin Kalkınmasında Cumhuriyet’in Rolu" konulu çalışmada birinci; 1976 yılında Hacı Bektaşi Veli inceleme Yarışması’nda ikinci oldu.
Çalışmalarını halk kültürü, Türk kültürü ve edebiyatı, siyaset ve din üzerinde yoğunlaştıran Rıza Zelyut, ulusal ve uluslar arası toplantılara katıldı, bildiriler sundu.
Yazar, 1979 yılında yazdığı ve 12 Mart darbesi genelinde Kızıldere olayını anlattığı destan türü kitabı nedeniyle, İstanbul Sıkı Yönetim Mahkemesi’nde yargılandı. 18 ay 14 gün hapse mahkum edilen Rıza Zelyut’un bu cezasını, Kasım 1981-Ekim 1982 arasında İstanbul ve Gelibolu cezaevlerinde yatarak tamamladı. 4 aylık sürgün cezasını da Çanakkale’de çekti.
1983 yılında Hürriyet Gazetesi’ne girdi, buradan 1991 yılında ayrıldı. Yurt içinde ve yurt dışında Alevi toplumunun örgütlenmesi için çalışan Zelyut, 1989 yılında Hamburg Alevi Derneği’nin İşbirliğiyle Alevilik Bildirgesi’ni hazırladı. Nefes Dergisi’nin yayımında danışmanlık yaptı ve 1996’da Cem Dergisi’nin yeni biçiminde yayımını başlattı. 1994 yılında Akşam Gazetesi’ne köşe yazarı olarak giren Rıza Zelyut, köşe yazarlığını halen Güneş Gazetesi’nde devam ettirmektedir.
Kendisinin, bir kitap hacmindeki öykülerinin yanı sıra bilimkurgu türünde 3 çocuk romanı bulunuyor. Yayınlanmış diğer kitapları ise şunlardır;
· Halk Şiirinde Gerçekçilik
· Osmanlıda Karşı Düşünce ve İdam Edilenler
· Halk Şiirinde Başkaldırı
· Öz Kaynaklarına Göre Alevilik
· Aleviler Ne Yapmalı?
· Alevilerde Mizah
· Muaviye’den Erbakan’a Din ve Siyaset
· Yabancı Kaynaklara Göre, TÜRK KİMLİĞİ
Yazarın Türk Kültürü ile yayımlanmış birçok makalesi ve bildirileri de bulunmaktadır.