Seyyid Ahmed Esad Efendi
24 Haziran 1887’de Bağdat’ta dünyaya geldi. Babası ulemadan ve sâdât-ı Hüseyniyye’den Hızır İlyas medresesi müderrisi Abdülgani Efendi ve annesi Fatıma Hanım’dır. “Râvizâde” diye meşhur olan Ahmed Esad Efendi Hanefi mezhebine mensuptur.
İlim tahsiline Bağdat sıbyan mektebinde başladı, temel İslami ilimleri tahsil ettikten sonra 4 Ağustos 1898’de Karşıyaka Mekteb-i İbtidaisinden diploma aldı. Akabinde Mekteb-i Rüşdi-i Askeriye başladı, üç sene eğitim gördü fakat rahatsızlığı sebebiyle bu mektebi bırakmak zorunda kaldı.
Bağdat’ta Arapça öğrendi, 28 Aralık 1909’da ulemâ-yı mahalliyeden İmam Ebû Yusuf Medresesi müderrisi Karadağlı Şeyh Abdurrahman Efendi, 23 Temmuz 1909’da Hızır İlyas medresesi müderrisi Seyyid Mehmed Said Efendi ve Hatuniye medresesi müderrisi Abdülvehhab Efendi’lerin ders halkalarına devam etti, ehliyetini ispatlayarak bu hoca efendilerden icazet aldı. İyi derecede Türkçe ve Arapça öğrendi.
15 Mart 1910’da Simave kazası mekteb-i ibtidaisi muallim-i sâniliğine tayin edilse de maaşının azlığı sebebiyle bu göreve başlamadı. Yapılan imtihanda ehliyetini ispatlayarak 6 Kasım 1910’da Hindiye kazası müftülüğüne tayin edildi, 23 Nisan 1911’de vekâleten Hindiye naipliği görevini 8 Mayıs 1911 tarihine kadar yürüttü. 9 Şubat 1911’de fahri olarak vekâleten Hindiye kazası maarif şubesinde görev yaptı. Sarf ve nahiv ile ilgili medrese öğrencilerine yönelik bir eseri ile mantık alanında Fenari ve Şemsiyye kitaplarını soru cevap tarzında kaleme aldığı bir eseri vardır. Ayrıca şehr-i sıyâm olan Ramazan ayı ve oruçla ilgili kısa ve özlü bilgileri içeren Şerâit-i siyâm isimli bir kitapçık hazırladı. Bu eserlerini 24 Mart 1908’de tamamlamasına rağmen basım masraflarını karşılayamadığı için yayınlayamadı.
4 Şubat 1912’de vefat etti.
Kaynak: Esra Yıldız, Şeyhülislamlık Belgelerinde Hz. Peygamber’in İlmî Mirası (1879-1924) Yılları Seyyid Ulema Biyografileri, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2017.