Seyyid Hasan Hilmi Efendi
1828 yılında Tokat’ın Artukâbâd nahiyesi, Seyditekkesi köyünde doğdu. Babası Tokat müderrislerinden ve sâdât-ı kiramdan İbrahim Efendi’dir. Şeyhülislamlığa sunduğu tercüme-i hâl varakasında kendisini; uzun boylu, elâ gözlü, kır saç ve sakallı olarak resmetti.
İlk eğitimine babasının yanında başladı ve devrin geleneksel ilimlerini tahsil etti. Sarf, nahiv gibi temel İslami ilimleri öğrendikten sonra Tokat, İstanbul, Kayseri ve Ödemiş’e gitti. Buradaki hocalardan ilim tahsil etti ve icazetname alarak Tokat’a yerleşti. İyi derecede Arapça ve Türkçe öğrendi.
İcazet aldıktan sonra Tokat’ta ilim tedrisine başladı, 1886’da 5-6 talebesine icazet verdi ve mücîz müderris unvanını aldı. 1869 yılında açılan Tokat Mekteb-i Rüştiyesi’ne 42 yaşlarındayken muallim-i sâni olarak tayin edildi. 1 Eylül 1890’da Tokat müftüsü oldu.
Yazdığı risaleler ile nesebnamesi Şeyhülislamlık tarafından istendi. Risalelerini gönderdi, silsilenâmesinin elinde bulunmayışı nedeniyle gönderemedi.
“Said Ravzatü’s-süedâ” ve raks ve def hurmeti hakkında “Hidayetü’s-sâlikin” isimli eserleri bulunmaktadır. Vefat tarihi bilinmemektedir.
Kaynak: Esra Yıldız, Şeyhülislamlık Belgelerinde Hz. Peygamber’in İlmî Mirası (1879-1924) Yılları Seyyid Ulema Biyografileri, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2017.