Seyyid Hasan Sabri Efendi
Konya vilayetinin Hadim kasabasında, 1857 yılında doğdu. Babası Hâdimî Hasan Fakihzâde Seyyid Abdülbâki Efendi’dir. İlim yolculuğuna Hadim’de başladı. Sarf, nahiv, fıkıh ve hadis gibi temel İslami ilimleri tahsil ettikten sonra Dersaadet’e geldi ve Meşihat-i Ulyâ Müsteşarı Abdülkadir Râşit Efendi’nin ders halkasına devam etti. Üç yıllık tahsilden sonra 1887 yılında bu hoca efendiden icazet alarak dönemin ilköğretim ve lise öğretmenlerinin yetiştirildiği ve bir nevi bugünkü eğitim fakültesi sayılan Dârü’l-Muallimin’e girdi. Üstün başarı ile geçen öğrencilik hayatının ardından bu fakülteden mezun oldu.
1890 yılında ruûs imtihanında ehliyet ve liyakatini ispatlayarak Bayezid Câmi-i şerîfi müderrisleri arasına katıldı. Arapçanın yanı sıra iyi derecede Fransızca da öğrendi. Öğretim ve memuriyet hayatına Bayezid Cami-i şerifinde müderrislik vazifesi ile başladı, ömrünün neredeyse tamamını müderris olarak sürdürdü. Bayezid Medresesi’nde Buhari-i şerif dersleri verdi, görevindeki ehliyet ve liyakati sebebiyle birçok kez taltif ve takdir edildi.
15 Mart 1903 tarihinde dinî muhtevalı eserlerin kontrolü için şeyhülislamlık bünyesinde kurulmuş olan Tedkik-i Müellefât Encümeninde aza olarak görev aldı. İlmî payesi her geçen gün yükseldi. Ramazan ayında padişahın huzurunda yapılan “Huzur-ı Hümayûn” derslerine katıldı. 1915-1920 yılları arasında Kastamonulu Mustafa Şükrü Efendi’nin “mukarrir” olduğu mecliste “muhatap” olarak tefsir derslerinin müzakeresine katıldı.
3 Şubat 1931 tarihinde, İstanbul’da vefat etti.
Kaynak: Esra Yıldız, Şeyhülislamlık Belgelerinde Hz. Peygamber’in İlmî Mirası (1879-1924) Yılları Seyyid Ulema Biyografileri, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2017.