Seyyid Mehmed Salih Efendi
Nablus’ta 1873 yılında doğdu. Babası esnaftan ve sülale-i tâhire-i Hüseyniyye’den Seyyid Halil’dir. Şeyhülislamlığa sunduğu tercüme-i hâlinde ve icazetnamesinde Hz. Peygamber’in nesebine mensup olduğu ifade edildi.
İlim yolculuğuna Nablus mekteb-i ibtidaisinde başladı, 3 sene Nablus ulemasından sarf, nahiv, fıkıh ve hadis gibi temel İslami ilimleri tahsil etti. Akabinde Mısır’a gitti ve el-Ezher’de yedi sene ilim tahsil etti, üstün başarı ile geçen öğrencilik hayatının ardından buradaki eğitimini tamamladı ve icazetname almaya muvaffak oldu. Mısır’daki eğitiminin ardından Nablus’a döndü, yaklaşık beş sene buradaki medreselerde müderris olarak görev yaptı ve talebe yetiştirdi. İyi derecede Arapça ve Türkçe öğrendi.
Hizmet hayatına ilk olarak Salt kazasında vaaz ve irşatla başladı, kısa bir süre sonra ehliyet ve liyakatini ispat ederek 17 Nisan 1899 tarihinde 27 yaşında iken Kerek Sancağı'ndaki Salt kazası müftülüğüne tayin edildi. Görevindeki başarısından dolayı 28 Ağustos 1904 tarihinde Bursa payesi verildi. 14 Kasım 1906 tarihinde hakkındaki birtakım şikâyetler sebebiyle görevden alındı, ancak yapılan tahkikat neticesinde hakkındaki iddiaların gerçek olmadığı anlaşıldı ve kendisinin her hususunda müftülük görevine layık olduğuna karar verilerek 11 Kasım 1909’da tekrar müftülük görevine iade edildi. Trablusgarp vilayetinin Sökene kazası naipliğine tayin edilse de meşrutiyetin ilanıyla ataması iptal edildi.
12 Ekim 1916 tarihinde vefat etti.
Kaynak: Esra Yıldız, Şeyhülislamlık Belgelerinde Hz. Peygamber’in İlmî Mirası (1879-1924) Yılları Seyyid Ulema Biyografileri, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2017.