Seyyid Nâimzâde Ahmed Nazif Efendi

Seyyid Nâimzâde Ahmed Nazif Efendi

4 Haziran 1862 tarihinde Ankara’nın Beypazarı ilçesinde doğdu. Babası ulemâdan Beypazarı’nda Sultan Alaaddin Camisi hatibi Seyyid Mehmed Sadık Efendi, annesi Fatıma Hanım’dır.

İmam Zeynelabidin sülale-i tâhiresine mensup olduğunu, dedelerinin yeşil sarık taktıklarını ve halk arasında seyyid olarak bilindiklerini belirtti, Beypazarı Nakîbü’l-eşrâf sicilleri yandığı için şeceresinin kayıtlarda mevcut olmadığını söyledi.

Tahsil hayatına 1873 yılında Ankara Beypazarı’nda Mekteb-i sıbyan muallimi Çerçi Felekzâde Hoca efendiden İslami ilimleri tahsil ederek başladı ve Kur’ân-ı kerimi hıfz etti. İç İmaret dairesi medreselerinden Ali Bey medresesinde “Vahîdü’d-dehr ferîdü’l-asr” olarak nitelendirdiği Üstat Mehmed Şakir Efendi’nin derslerine devam etti, 5 Eylül 1889’da bu hoca efendiden icazetname aldı.

Beypazarı Müftüsü Mehmed Şakir b. Hacı Ali Efendi’nin tasdik ettiği icazetnamesine bakıldığında hocalarının silsilesinin Mehmed Emin Efendi’den başlayarak Abdullah İbn-i Mesud, Ali b. Ebitalib ve nihayetinde Hz. Peygamber’e (sav) kadar uzandığı görülmektedir.

 Hizmet hayatına ilk olarak Ekim 1903’te başladı. Sultan Alaaddin Camisi hatipliği beratı, babasının vefatıyla kendisine tevcih edildi. 8 Nisan 1913’te Ali Bey medresesinde müderris oldu, 13 Mart 1899’da hareket-i dâhil medrese-i râbia-i Enveri müderrisliği ruûs-ı hümâyûnu aldı. “Esmaülhüsna Şeceretü’l-envâr” isimli 6 varaklık bir kaside telif etti. Şeceretü’l-envar isimli kasidesini “Mer’etü ilmi’l-İslâm ve Mirkâtü Dâri’s-selâm” isimli kasidesine ekledi. Vefat tarihi bilinmemektedir.

Eserleri:

1- Esmaülhüsna Şeceretü’l-envâr

2- Hayrü'l-enba fi mâ şer‘i'l-enbiyâ

3- Etyabü’s-semerâti’l-Beypazariyye fi şerhi's-salâti'n-nâriyye

4- El-Âsaru'l-Vahdaniyye ve'l-Envâru’s-Samadâniyye

5- Risâletü'l-besmele yahud, neticetü'l-akvâli'l-eimmeti fi'l-mesâili'l-mühimme

6- Mecmua-i Hamidiyye isimli hutbe risâlesi

7- el-Muktedâ fî bâbi’l-ibtidâ

 

Kaynak: Esra Yıldız, Şeyhülislamlık Belgelerinde Hz. Peygamber’in İlmî Mirası (1879-1924) Yılları Seyyid Ulema Biyografileri, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2017.