Metin Akpınar
2 Kasım 1941 tarihinde, İstanbul'da doğdu. Çocukluk yıllarında annesinin zorlandığı her işte ona yardım etti. Bir gün tam karşılarındaki eve bir ailenin taşındığı gördü. Ailenin, Ali MacGraw'a benzeyen bir kızları vardı. Metin Akpınar, biraz izledikten sonra annesine gelininin bu kız olacağını söyledi. Karşılaştığı kişi, Göksel Özdoğdu idi.
45. İlkokulu, Gedikpaşa Ortaokulu ve Pertevniyal Lisesinde eğitim gördü. İki sene Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünde, iki sene İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudu ancak ikisinden de mezun olmadı.
1957 yılında Yeşil Sahne'de amatör olarak Ferdi Merter ve Erdinç Üstün'le birlikte tiyatro çalıştı fakat oyun sahnelenemedi. 1962-1965 arasında Millî Türk Talebe Birliği’nde tiyatro bölümü yöneticisi oldu ve çeşitli oyunlarda rol aldı. Birlikte uzun yıllar geçireceği Zeki Alasya ile de burada tanıştı.
1961 yılında Göksel Özdoğdu ile evlendi.
1964 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda "Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım" oyunu ile profesyonel olarak oyunculuğa başladı. 1966 yılında Gen-Ar Tiyatrosu’nda çalıştı.
Zeli Alasya ile kendisini, Türkiye'nin ilk palyaçoları olarak gördü. Ulvi Uraz Tiyatrosu’ndan ayrıldıktan sonra bir tiyatro kurmak istediler. Gen-Ar Tiyatrosu'nda birkaç oyun sergiledikten sonra oradan kovuldular ve ortada kaldılar. Bir turneye çıkmaya karar verdiler ve zorlu, yokluk içinde bir kış turnesi yaptılar. Türkiye'nin her yerinde oynadıkları turneleri üç buçuk ay sürdü ve dörder bin lira para biriktirdiler, hayallerindeki tiyatroyu kurmaya hazırlandılar. Haldun Taner'in yanına gittiklerinde Taner kendilerine: "Sizinle kabare tiyatrosu yapalım. Bunu kurarsanız birinci olursunuz." dedi. O tarihlerde Türkiye'de kabare tiyatrosu yok idi. Metin Akpınar, kabare tiyatrosunun ne olduğunu bilmediği için itiraz etse de Haldun Taner tarafından ikna edildi.
Böylece 1967 yılında Türkiye'nin ilk kabare tiyatrosu olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Haldun Taner, Devekuşu Kabare’nin ilk oyunu “Vatan Kurtaran Şaban”da Şaban rolünü Erol Günaydın'a oynatmak istedi. Metin Akpınar, genç ve zayıf olduğu için rolü oynayabileceğini söyledi, ısrar etti. Bir gün, vapurla karşıdan karşıya geçerken "Oynamazsam kaçarım." bile dedi. Bunun üzerine Haldun Taner kabul etti ve Şaban rolünü Akpınar oynadı.
Sinemaya, Ertem Eğilmez'in yönettiği “Tatlı Dillim” (1972) filmi ile başladı. “Mirasyediler” (1974) filminden itibaren Zeki-Metin ikilisi olarak Zeki Alasya ile birlikte oynadığı toplumsal içerikli komedi filmleri çevirdi. Akpınar, 1999 yılında Sinan Çetin'in yönettiği “Propagand”a filminde Rahim rolünü canlandırdı ve kariyerine tek başına devam etme kararını açıkladı.
2008 yılında İsmail Dümbüllü Ödülleri Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne, 2010 Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne ve 2011 Uluslararası İstanbul Film Festivali Onur Ödülü’ne layık görüldü.
Haliç ve Okan Üniversiteleri konservatuvarlarında "tiyatroda kabare tarihi" dersleri verdi.
2020 yılında Metin Akpınar'ın hayatını konu alan "İyi ki Yapmışım" belgeseli 39. İstanbul Film Festivali'nin kapanışında gösterildi.
2022 yılında, hayatını konu alan, özel albümünden fotoğrafları da içeren “Sahneye Adanmış Bir Ömür: Metin Akpınar” adlı bir kitap yayımlandı.
12 Ekim 2023 tarihinde Duygu Nebioğlu ve Sevgi Nebioğlu adında iki kızı olduğu ortaya çıktı.
40'ı aşkın film ve dizide rol aldı. Bazıları şunlardır:
Tatlı Dillim (1972)
Köyden İndim Şehire (1974)
Nereden Çıktı Bu Velet (1975)
Aslan Bacanak (1977)
Vay Başımıza Gelenler (1979)
Patron Duymasın (1985)
Abuzer Kadayıf (2000)
Döngel Kârhanesi (2005)
Papatyam (televizyon dizisi, 2009-2011)