Abdülfettah es-Sisi
Abdülfettah Said Hüseyin Halil es-Sisi 19 Kasım 1954te Kahire’de doğdu. 1977de Mısır Harp Okulundan mezun oldu. Mekanize piyade olarak çalışmaya başladı. Tanksavar ve havan topu kullanımında uzmanlaştı. Riyadda Mısırın askerî ataşeliğini yaptı. 1987de Mısır Komuta ve Kurmay Subay Akademisine, 1992de Britanya Genel Komuta ve Kurmay Subay Akademisine, 2006da ise Amerika Kara Harp Akademisi’ne girdi. 2008de İskenderiyede, Kuzey Askerî Bölgesi Komutanı oldu. Sonra Askerî İstihbarat ve Keşif Direktörlüğü yaptı.Mısırlı askerlerin, tutuklanan kadınları zorla bakirelik testine tabi tutmasıyla suçlandı. Sisi, bu uygulamanın, kızların tacizden korunması ve askerlerle memurların taciz iftirasına maruz kalmaması için yapıldığını açıkladı.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Sisiyi, Ağustos 2012de, Mısır Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına atadı. Sisi, Savunma Bakanlığı görevini de üstlendi. Bu dönemde Sisinin genelkurmay başkanı olduğu Mısır ordusunun Müslüman Kardeşler Cemiyeti tarafından kontrol edildiği iddia edildi, fakat Sisi bu iddiayı yalanladı. 27 Ocak 2014te mareşalliğe yükseltildi. Daha sonra Başbakan Yardımcısı yapıldı.
30 Haziran 2013te Mısırda kitlesel gösteriler yapılmaya başlandı. On milyonlarca Mısırlı sokaklara dolarak Mursinin indirilmesi gerektiğini savundu. Mısır genelinde çatışmalar başladı. Mısır ordusu bir televizyon yayını üzerinden, ülkenin politik partilerine, kırk sekiz saat içerisinde Mursi karşıtı gösterilerde bulunan halkın taleplerine cevap vermesi gerektiğini, aksi halde Hükûmete darbe yapılacağını belirtti.
Verilen süre dolunca ve halkın talepleri karşılanmayınca, Mısır ordusu 3 Temmuz 2013te Hükûmete darbe yaptı.
24 Temmuz 2013te Sisi, terörizmi bitirmek amacıyla Mısır ordusu ve polisine bağışta bulunulması gerektiği çağrısında bulundu. Mısır Hükûmeti ve Tamarod Hareketi bu çağrıyı desteklerken, Müslüman Kardeşler Cemiyeti, Selefi çizgideki Işık Partisi, İslamcı çizgideki Güçlü Mısır Partisi ve liberal çizgideki 6 Nisan Gençlik Hareketi bu çağrıyı reddetti.
Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetleri ve polis güçleri, Rabiatül-Adeviye Meydanındaki Mursi destekçilerine ve Müslüman Kardeşler Cemiyeti üyelerine Ağustos 2013te ateş açtı ve bu silahlı eylem sonrasında 638 kişi öldü. Rabia işareti bu çatışmadan sonra darbe karşıtlarının özgürlük sembolü hâline geldi. Mısır Mahkemesi 24 Mart 2014te Müslüman Kardeşler Cemiyetinin 529 üyesini ölüme mahkûm etti.
26 ve 28 Mayıs 2014te cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı ve Sisi %96 oy alarak cumhurbaşkanı seçildi.
Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde 55 ülkenin katılımıyla ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi gerçekleşti. Ardından, İtidal Uluslararası Radikal Düşünceyle Mücadele Merkezi açıldı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi açılış için dünyayı temsil eden küreye ellerini koydu. Bu poz basında çokça yer aldı.
Askerî darbenin ardından Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkiler gerginleşti. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti Mısırdaki askerî müdahaleyi darbe olarak, Sisiyi de tiran olarak niteledi. Sisi, Türkiyenin Mısırın içişlerine karışmaması gerektiğini belirtti. 2016da T.C. Hükûmeti, Mısırdaki durumun ekonomik anlamda iş birliği yapmak için engel teşkil etmediğini kaydetti. Mısır ise bu durumu olumlu karşılayarak, Türkiye’nin Mısır Hükûmetini kabul etmesini istedi.