Ahmet Güneştekin

Ahmet Güneştekin

Ahmet Güneştekin 22 Aralık 1966’da Batman’da Garzan işçi kampında doğdu. İlkokul 3. sınıfta iken ilk ödülünü aldı. Yağlı boya ile tanıştıktan sonra resim yapmaya başlayan Güneştekin, 1981 yılında öğrenim gördüğü lisede ilk sergisini açtı. Lise bittikten sonra Batman’dan ayrılarak İstanbul’a gitti. Mimar Sinan Üniversitesi Sanatlar Akademisine girdi ancak yarım bıraktı. Daha sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldu.

Bir süre ticarete atıldı ama sonrasında resme geri döndü. 1997 İstanbul Beyoğlu'nda ilk profesyonel atölyesini kurdu. Anadolu seyahatlerine çıktı. Efsaneler derleyip tuvaline aktaran Ahmet Güneştekin, 2003 yılında Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nde Karanlıktan Sonraki Renkler isimli ilk kişisel sergisini açtı. Üslubunun oluşumunda çocukluğunda dinlediği masallar ve sesler belirleyici olmuştur. Sergilerini Anadolu’ya kadar taşıdı ve tarihî mekânlarda sergiledi. Çocukları projelerine dâhil ederek bugüne kadar yaklaşık 5000 çocukla resim çalışmaları yaptı. Ahmet Güneştekin, resim çalışmalarının yanı sıra belgeselciliğiyle de başarılı projeler yaptı. 2003 yılında Coşkun Aral’ın yönettiği Haberci adlı belgeselin sanat danışmanlığını üstlendi. 2005 yılında Güneşin İzinde adlı belgesel projesini hayata geçirdi.

Yaptığı resimlerde halk hikâyelerinin ve efsanelerinin motiflerini kullanan Ressam Ahmet Güneştekin, Güneşin İzinde isimli projesiyle Anadolu’da yok olmaya, unutulmaya yüz tutmuş zanaatkârların hünerlerini belgeledi ve onların geleneksel çalışmalarını sanatla birleştirip farklı bir dil ortaya çıkardı. TRT için çekilen belgesel, Türkiye’de yapılmış sanat temalı ilk ve tek belgesel olma özelliğine sahiptir.

Resimlerinde işlediği temalardan yola çıkarak çok sayıda tasarıma imza attı. Tasarımları dünyanın önemli markaları tarafından üretildi, Uluslararası Tasarım Fuarları'nda sergilendi.

2008 yılında Ustalarla Güneşin İzinde Sergileri başlığıyla 81 il, 81 sanatçı, 81 sergi projesini hayata geçirdi. Bu projeyle, Türkiye’yi il il dolaştı, gittiği her ile çağdaş Türk sanatının önemli bir ismini de taşıyarak oradaki tarihî mekânlarda sergiler açtı. Ahmet Güneştekin Ustalarla Güneşin İzinde adı altında Anadolu’nun onlarca şehrinde hazırladığı açık hava sergileriyle kırılması güç bir rekora imza attı.

Beyoğlu’ndaki Güneştekin Sanat Merkezi’ni 2010 yılında kurdu. Video, yerleştirme, resim ve heykel gibi çok çeşitli araçla çalışır. 

2012 yılında Yüzleşme isimli sergisiyle İstanbul sanat çevresinde tanınmaya başlar. Uluslararası izleyici onunla ilk olarak Venedik’te, video yerleştirmeleri kullandığı Bellek İvmesi sergisinde tanışır.

2014’te New York’taki Marlborough Gallery’de sergilenen işleri, optik yanılsamalar, geometrik soyutlamalar ve renk geçişleriyle birleştirdiği dışbükey ayna ve metal kafes gibi nesneleri işleyişi âdeta tuvalden taşıyormuş hissi veren heykelsi formlardır.

La Pietà’da 2015 yılında gerçekleşen Million Taşı, resim ve heykel yerleştirmeleri, kültürel tarih, toplumsal politika ve cinsiyet konularını kapsar.

Berlin’de açtığı Güneş Yolu sergisi on yıla yayılan arşivinden seçtiklerini bir araya getirir. Sergideki işler, sanatçının geçmiş yaşamların birikmiş estetiğini, mitolojik materyaller kullanarak nasıl kullandığını gösterir.

2019 yılında Bakü’de açılan Belleğin Alfabesi sergisindeki yapıtları, çatışma, karşıtlık ve inkâr üzerine kurulu ilişki biçimlerini vurgular. Sergi, yeni bir yaşam politikası ve etiği olanağına doğru yönelmeyi önerir.

16 Ekim 2021’de Diyarbakır’da gerçekleştirilen, bellek politikalarının sorgulandığı Hafıza Odası sergisi Güneştekin’in kişisel ve sıradan olanı siyasi ve toplumsal olgularla birbirine nasıl işlediğine odaklanır.

Ahmet Güneştekin, Sevin Vural Güneştekin ile evlidir, Ezgi Güneştekin, Kardelen Güneştekin adlarında iki kızı vardır.

Günümüzde çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürmekte ve yurt içi ve yurt dışı sergilerine devam etmektedir.

 

Kitaplar:

Hoyrat Sazın Türküsü

Cenup Güneşi

 

Kaynak

https://www.admin.elipskitap.com.tr/yazar/ahmet-gunestekin/