Athena
İstanbul, Türkiye kökenli ska ve punk rock grubu. Türkiye’de ska hiç tanınmazken, farklı giyim ve müzik tarzıyla ilgi görmüş ve tanınmıştır. Holigan albümünün aynı isimli şarkısı futbol maçlarının değişmez sloganı oldu; aynı zamanda A Milli Basketbol takımımız için yaptığı 12 Dev Adam şarkısı ise basketbol takımının sembol şarkısıdır.
Hakan ve Gökhan Özoğuz kardeşlerin müzik yapma sevdasına kapıldıkları 1987 yılı Athena macerasının başlangıç noktası olarak kabul edilebilir aslında. O dönemde henüz 11 yaşında olan ve okul hayatından pek haz etmeyen Hakan ve Gökhan ex-Pentagram gitaristi Ümit Yılbardan gitar dersleri almak suretiyle çalışmaya başladılar ve ardından da Akmar Pasajına ilanlar asarak grubu tamamlayacak bas gitarist ve davulcu arayışına giriştiler.
Çalışmalarını ilk etapta iki kişi devam ettiren Gökhan ve Hakan kardeşler ilk yıllarda aralarına katılan birtakım arkadaşlarıyla stüdyo ve aletler kiralayarak çalışmaya başladılar. Akmar Pasajında tesadüfen karşılarına çıkan bir ilanla hem bir isim hem de grubu tamamlayacak bas gitarist ve davulcu bulmuş oldular.
O dönemde D.R.I, S.O.D, Nuclear Assult, Slayer, Megadeth ve Metallica gibi gruplardan heyecan duyan grup, 4 şarkıdan oluşan ve hardcore trash soundlu ilk demolarını da kaydetmeyi başardılar. Fakat bas gitarist ve davulcu problemi halen devam etmekteydi. Grubun ilk ciddi kadrosu süregelen pek çok değişikliğin ardından nihayet 1990da şekillenebildi, Gökhan ve Hakan, Turgay Gülaydın (davul) ve Asrının (bas gitar) katılımıyla çalışmalara hız verdiler.
1993 yılında thrash soundlu ilk albüm One Last Breath piyasaya sürüldü. Albüm piyasaya sürülmeden kısa bir süre önce bas gitarist Asrın Tuncer gruptan ayrılmıştı. Albümdeki tüm baslar Hakan Özoğuz tarafından çalındı. Bu arada Asrının yeri Ozan Karaçuha tarafından dolduruldu.
Başarılı grup Holigan kasetinin çalışmalarına 1997de başladı. Bu dönemde plak şirketleri Türkiyedeki dinleyici kitlesi için çok yeni bir tür olduğu için albümü yayınlamaya yanaşmıyorlardı. NR1 ise alternatif projelere şans veren bir plak şirketiydi dolayısıyla Athenaya şans verildi ve şirketin ilk müzik projesi Holigan oldu. Albüm 1998 baharında piyasaya sürüldü ve galası Captain Hookta yapıldı. Albümden yayınlanan videolardan biri olan Tarlaya Ektim Soğanın çekimleri de yine Captain Hookta Athenanın sahne aldığı Cumartesi gecelerinden birinde çekildi, mekanın atmosferi video’da birebir yansıtıldı. 1999da sonlanan Athena programından kısa süre sonra Captain Hook da kapılarını kapattı.
Captain Hook macerası sonlanmıştı ama Athena için yeni bir sayfa açılmış, Holigan albümü ülke çapında büyük yankı uyandırmayı başarmıştı. Plak şirketleri tarafından üretilen teorilerinin aksine ska soundu Athenanın şarkılarıyla ülkemizde büyük ilgi gördü ki bunun en bariz kanıtı albümle aynı adı taşıyan Holigan adlı şarkının sporla da özdeşleşerek bir marş misali yediden yetmişe ulaşmayı başarmış olmasıydı.
Athena, kariyerinin önemli anlarından biri de ülkemizin marşı haline gelen ve büyük yankı uyandıran 12 Dev Adam projesi oldu. Milli Takım için bir marş yazılmasını talep eden Basketbol Federasyonu, Holigan ekolü dolayısıyla bu işin altından kalkabilecek en uygun ismin Athena olduğuna karar verdi. Alınan kararın ne kadar isabetli olduğu 12 Dev Adam’ın ülke genelinde yarattığı büyük yankının ardından iyice anlaşılmış oldu. Şarkı ülkemizde olduğu kadar Avrupa’da da büyük yankı uyandırdı, Basketbol Milli Takımı’nın 2. geldiği 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonasına katılan diğer Avrupa ülkelerinin basın organları 12 Dev Adam şarkısının takıma verdiği güçten bahsetti.
2001 yılı sonlanırken Athena kadrosunda birtakım değişiklikler meydana geldi, gruptan ayrılan Ozan Karaçuha ve Turgay Gülaydının yerine 2002 yılı başında yeni elemanlar Canay Cengen (bas) ve Doğaç Titiz (davul) Athena kadrosuna dahil oldular ve yeni albüm çalışmalarına başlandı. Ancak başlangıçta ortada yeni albüme ait hiçbir materyal yoktu. Şubat ve Mart ayları ise gece gündüz stüdyoda geçti, Athena şimdiye kadar hiçbir albüm hazırlık döneminin bu kadar sancılı geçmediğini söylüyor. Athena Nisan ayında yeni albüm Herşey Yolundayı piyasaya sürdü. Albüm Öpücük videosu ile tanıtıldı. Grup daha sonra bu kez Dünya Şampiyonası sebebiyle Milli Takım ile birlikte Amerika’ya uçtu. === Eurovision Macerası ve US (2003-2004) === ♥♥♥♥ TRT, 2003 yılında Sertap Erener’in Eurovision başarısının ardından Türkiye’de yapılacak olan 49. Eurovision Şarkı Yarışması için iddialı bir isim arayışına girdi. Athena ile yapılan görüşmeler olumlu sonuç verince Türkiye’yi Athena’nın temsil edeceği açıklandı. For Real şarkısıyla yarışmaya katılan Athena 195 puanla 4. oldu. Bu, Türkiye’nin aldığı en yüksek puandır. For Real 4. olmasına rağmen şarkı Türk halkı tarafından büyük takdir topladı.
Aynı yıl içerisinde grup 5. stüdyo albümü US’u piyasaya sürdü. Çıkış şarkısı DİHO rock camiası tarafından beğenilse de ülke genelinde pek ses getirmedi. Albümde yer alan Yalan, Athena’nın müzikte olgunlaştığının göstergesi kabul edilir. US’ta Eurovision şarkısı For Real’ın yanı sıra aday iki şarkı olan Mud On My Face ve Easy Man de yer almaktadır. Bu albüm grubun ska tarzında müzik yaptığı son albümüdür.
Athena ile zaman zaman birlikte çalışan baterist Burak Gürpınar, Kurban’ın dağılmasının ardından Athena’nın daimi elemanı haline geldi. Burak’ın katılımından sonra grubun soundunda büyük bir değişim oldu ve müzik tarzı punk rocka kaydı. Bu tarzla ilk olarak 2005’te Pasaj etiketiyle self-titled albümünü çıkardı. Bu albümün önemi Türkiye’de çıkan ilk önemli punk albümü olmasıdır. Athena, televizyonlarda ilk olarak Çatal Yürek’le görünmeye başladı. Bu şarkının beğenilmesinden sonra ikinci teklisi olan Kime Ne piyasaya çıktı.
Athena 2006’da İt adlı EP’sini çıkardı. 5 Parçadan oluşan albümün çıkış parçası Nirvana şarkısı Breed’in cover hali olan Köpek oldu. En başta yalnızca Dream Tv’nin 2006 yılbaşı çekimi için Breed coverı yapmak isteyen grup bu şarkının heyecanıyla US’ta yer alan Yalan’ın akustik versiyonunu ve elinde olan 3 şarkıyı da katarak bir EP ortaya çıkarmıştır. Albüm kapağında "Kurt Cobain ruhuna" yazar.
Fenerbahçe’nin kuruluşunun 100. yıldönümü nedeniyle 2007 yılında 3 şarkı ve bir akustik versiyonluk Fenerbahçe’nin 100 Yıl Albümü çıktı. Kanım Sarı Lacivert şarkısı ilk yayınlandığı günden itibaren Fenerbahçe camiası tarafından beğeniyle dinlendi ve tribünlerde söylendi.
Bir süredir İngiltere’de yaşayan Gökhan ve Hakan kardeşler 2010’da yeni albümün müjdesini verdiler. 2010 yılının Mayıs ayında Pis adlı stüdyo albümü, grubun 8. albümü olarak yayınlandı. Albümün prodüktörlüğünü Mike Nielsen üstlenmiş, bas gitar ve klavyede Alp Ersönmez, davul ve perküsyonda ise Volkan Öktem albümde çalmıştır.