Ayfer Feray

27 Mayıs 1928 tarihinde, İzmir Bornovada doğdu. Oyuncu Günfer Feray’ın ablasıdır.

Güzellik kraliçesi seçildikten sonra sinemaya geçti. İlk kez, Ekmel Hürol’un yönettiği 1951 yapımı O Adam Kim filminde oynadı.

1952 yılında yönetmen Metin Erksan’ın ilk çektiği film olan “Karanlık Dünya” (Âşık Veysel’in Hayatı) adını verdiği, senaryosunu Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yazdığı film çekimine başlan; çekimler bitmek üzereyken filmin oyuncu kadrosundan Ayfer Feray, Aclan Sayılgan ve Kemal Bekir’in de aralarında bulunduğu bir grup gözaltına alınarak tutuklandı.

Nuri Akıncı’nın yönettiği “Çingene” filminin çekimleri sırasında çıkan yangında yüzü ve boynu ağır şekilde yandı. Bunun üzerine Londra’da bir yıl boyunca tedavi gördü. Herkes sinema hayatının bittiğini düşünse de Ayfer Feray büyük bir azim gösterdi ve yapılan müdahaleler ile estetik ameliyatlar neticesinde hayata ve sinemaya geri döndü.

1968 yılında, Lütfi Ömer Akad’ın yönettiği Vesikalı Yarim filmindeki “Müjgan” rolüyle ünlendi. Natuk Baytan’ın yönettiği 1977 yapımı “Sakar Şakir filmindeki Sevda rolüyle hafızalara kazındı. 1978 yılında, Orhan Aksoy’un yönettiği Tatlı Nigar filminde Türkan Şoray, Bulut Aras, Erol Taş, Aliye Rona ve Baki Tamerle beraber oynadı.

1953 yılında TFDD I. Türk Film Festivali’nde verilen “En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Lale Oraloğlu ve Nedret Güvenç’le paylaştı.

Sinemanın yanı sıra Şahane Züğürtler ve Yedi Kocalı Hürmüz” gibi pek çok tiyatro oyununda yer aldı. 1953te Dormen Tiyatrosu kadrosunda çalıştı. Buradan ayrılarak sırasıyla Ayfer Feray-Nisa Serezli Topluluğunu, Çevre Tiyatrosunu, A Film Yapımevini, ardından da kendi adını taşıyan Ayfer Feray Tiyatrosu’nu kurdu. Bu tiyatronun oyuncuları arasında Osman Alyanak, Ferhan Şensoy, Şevket Altuğ, Kemal Sunal, Hadi Çaman gibi önemli isimler vardır.

Gazeteci Samim Tara’yla evlendi. Bu evliliğinden Ali Tara ve Süeda Tara adlı çocukları oldu. Bornovadaki Büyükpark’ın içinde bulunan açık hava tiyatrosuna Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu adı verildi.

Feray, kendisine has güçlü oyunculuğuyla seyircilerin zihninde yer etti. Oynadığı filmlerde, Türk sinemasının güçlü ve önemli kadın karakterlerini canlandırdı. Murathan Mungan, oyuncunun Türk sinemasındaki yerini ve değerinin yeterince bilinmemiş olmasını bir söyleşisinde, “Fransız olsaydı şimdiye ikondu.” sözleriyle ifade etti.

13 Temmuz 1994 tarihinde, Bodrum’da vefat etti. 80’in üzerinde filmde oynadı.

Başlıca filmleri şunlardır:

Bergama Sevdalıları (1952)

Drakula İstanbulda (1953)

Kırık Plak (1959)

Vesikalı Yarim (1968)

Liseli Kızlar (1977)

Sakar Şakir (1977)

Tatlı Nigar (1978)