Aytaç Arman

Aytaç Arman

22 Haziran 1949 tarihinde, Adana’da doğdu. Gerçek adı Veysel İnce’dir. 

Erkek Sanat Enstitüsünü bitirdi. Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisinde okuduğu sıralarda, “Ekstra Ekspres” gazetesinin 1969 yılında düzenlediği Artist Yarışması’nda erkek adaylar arasında ikinci seçildi. 1971 yılında ise “Ses” dergisinin düzenlediği Kapak Yıldızı Yarışması’nda Tarık Akan birinci olurken Arman ikinci oldu. 

Sinemaya 1971 yapımı “Baba” filmiyle başladı. Önceleri yardımcı rollerde yer aldı ancak kısa süre sonra başrol oyunculuğuna yükseldi. 1981 yılında “Düşman” adlı filmiyle Sinema Yazarları Derneği’nin verdiği En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı.

80 Darbesi’nden sonra Sinema Emekçileri Derneği’ne üye olduğu gerekçesiyle 18 yıl hapis istemiyle yargılandı ancak davadan beraat etti.

1988 yılında, 25. Antalya Film Şenliği’nde, “Gece Yolculuğu” filmiyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü; her ikisi de 2003 yılında düzenlenen 40. Antalya Film Şenliği’nde ve 25. SİYAD Türk Sineması Ödülleri’nde, “Gönderilmemiş Mektuplar” filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü; 2015 yılında düzenlenen 20. Londra Türk Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü aldı.

26 Şubat 2019 tarihinde, İstanbul’da vefat etti. 

120’nin üzerinde film ve dizide rol aldı. Bazıları şunlardır:

Aslanların Ölümü (1972)

Ekmekçi Kadın (1972)

Murat ile Nazlı (1972)

Felek (1973)

Kara Çarşaflı Gelin (1975)

Adı Vasfiye (1985)

Kadının Adı Yok (1987)

Yılan Hikâyesi (televizyon dizisi, 2001)

Berivan (televizyon dizisi, 2002)

Adını Feriha Koydum (televizyon dizisi, 2012)

 

Aytaç Arman: “Bizim çocukluğumuz sinemayla başladı. Gençliğimiz de sinemayla devam etti. Hayatımızda sinema, bir de fotoroman kültürü vardı. Ben sinemadan önce fotoromanda da oynadım. Sonra 1971’de bir derginin yarışmasıyla sinemaya başladım. Daha önce de bir yarışmaya beni arkadaşlarım itmişlerdi, orada da ikinci olmuştum. O düzmece bir yarışmaymış, sonradan anlaşıldı. Birinci olmam gerekirken beni ikinci yapmışlar. Sonra bu yarışmada ikinci oldum. Tabii ancak ikinci olabilirdim. Çünkü Tarık Akan çok yakışıklıydı. Türk sinemasının oyuncu kaynağı da yarışmalardan ibaretti zaten. Bir de tiyatro oyuncularımız vardı destek olan. Ben de öyle başladım.”

 

Hülya Koçyiğit’in gözünden Aytaç Arman: “Çok beyefendi bir kişiliği vardı. Sakin, mütevazı bir insandı. Ailesiyle gayet düzgün bir yaşamı vardı. Hep seçici oldu, hep iyi filmlerde oynamak istedi. Biz sadece bir filmde birlikte rol alabildik. Kurtuluş Savaşı’yla alakalı güzel bir filmdi. O yüzden hafızamda çok güzel yer etmiştir.”