Emin Bülend

Emin Bülend

(1880 - 29 Kasım 1942): Şair. İstanbul’da doğdu. Soyadı Serdaroğlu’dur. Kırım Savaşında Osmanlı kuvvetlerine komuta eden Sadr-ı Ekrem Ömer Paşa’nın torunudur. Beşiktaş Şemsülmekâtibini ve Galatasaray Sultanîsini bitirdi. Sahil Sıhhıye Merkezinde, Osmanlı Reji İdaresinde, İnhisarlar İdaresinde, Elektrik ve Tramvay Şirketinde çalıştı. Son görevi İstanbul Liman İdaresi Umûmî Kâtipliği idi. Karaciğer kanserinden hayatını yitirdi. Çamlıca Selamiefendi Mezarlığında gömülüdür.

Emin Bülend, Fecr-i Âtî topluluğu üyelerinden idi. Ancak ferdî hassasiyetlerin yanında sosyal ve millî konulara da yer vermesi bakımından topluluktan ayrılır. Aruz vezniyle yazmış, dil ve teknikte titiz davranmıştır.

Emin Bülend daha lise yıllarında adını duyurmuştur. Şark ülkelerinin kendisini kurtarmasını işlediği ’Hâtif Diyor ki’ şiiri hemen dikkati çekmiş ve uzun yıllar hafızalarda kalmıştır. Girit meselesi sırasında ’Girit Müslümanları’ için yazdığı "Kin" şiiri çok ünlüdür.

Salih Zeki Atay Emin Bülend’in Şiirleri adıyla 14 şiirini yayınladı (1943). Rıfat Necdet Evrimer Fecr-i Âtî Şairleri: Emin Bülend adıyla bütün şiirlerini bir araya getirdi (1958).