Emine Işınsu

Emine Işınsu

17 Mayıs 1938 yılında iken babasının Tümen Komutanı olarak görev yaptığı Kars’ta doğdu. Cumhuriyet döneminin tanınmış kadın şair ve yazarı olan Halide Nusret Zorlutuna ile Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna’nın kızıdır. Babası Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna, Bulgaristan Eskicuma'dan gelen göçmenlerden; annesi Halide Nusret Zorlutuna, ise Erzurum’lu bir aileden gelmektedir.

Annesi Halide Nusret Zorlutuna'nın yaşadığı edebî muhitin içinde edebiyata ilgi duyarak büyüdü, edebiyattan söz edilen, şiir okunan bir çevrede yetişti, küçük yaşlarından beri edebiyata heves etti ve edebiyata olan ilgisini geliştirdi. Babasının görev yerlerinin sık sık değişmesinden dolayı Sarıkamış, Urfa, Karaman gibi yurdun çeşitli yerlerinde ve her birinde birkaç yıl yaşayarak Anadolu’yu yakından gözlemleyerek ve tanıyarak büyüdü. 

Çocukluk yıllarında dolaştığı ve yakından tanıdığı Anadolu’yu ve Anadolu insanını çok sevecek yurt ve millet sevgisini eserlerinde malzeme olarak kullandı. Baba tarafından Türklerin yaşadığı felaketleri yakından duyarak büyüyen Işınsu'nun fikri dünyasındaki tarih tutkusunun oluşmasında vakıf olduğu bu olayların derin sevkiyatı vardır. Türklerin katlandığı faciaları babaannesinde duyarak büyüyen Işınsu, eserlerini bu hissiyatla oluşturdu. Çocukluğunun bir bölümün Kırklareli’nde geçirdi, bu kentteki diğer göçmenlerin öykülerinden de etkilendi. İlkokulu Urfa, Sarıkamış ve Ankara’da okudu. TED Ankara Koleji’nden mezun oldu.

Öğrencilik yıllarında şair olarak tanına Işınsu'nun şiirleri o zamanki dergilerde yayınlanmaya başladı. Liseden sonra babasının isteği ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne girdi ve bu yıllar içinde bir ara özel bir kuruluşun açtığı Full Brigt bursunu kazanarak ABD'ye gitti. Dönüşünde DTCF Felsefe bölümünü bitirmek istediği için bu bölüme geçmek istedi. DTCF İngiliz Edebiyatı bölümünde okurken babasından habersiz Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü’ne kaydoldu. Bu sıralarda Erdoğan Cemil Okçu ile tanıştı ve babasının okulu bitirme şartı ile evlendi. Kısa bir süre okulu bıraktı ve DTCF felsefe bölümüne ardından da Hukuk Fakültesine kaydoldu. Hiçbirisini bitirmeden okulları bıraktı. 

İlk eseri 17 yaşında iken basılan şiir kitabı İki Nokta’dır. Yirmi üç yaşında iken (1961-63) yazdığı “Küçük Dünya” adlı romanı ile Turizm-Tanıtma Bakanlığının roman mükâfatını kazandı. Küçük Dünya adlı romanın ödül kazanması onu tamamen romancı olmaya sevk etti. Bu yüzden yoğun şekilde roman yazmaya yöneldi. Yeni İstanbul adlı dergide Mehlika Arda takma adıyla yazıları çıkmaya başladı ve Mehlika Arda müstear adı ile Yeni İstanbul 1962 – 1963 yılları arasında ve Sabah gazetelerinde 1966 köşe yazarı olarak yazılarını yayınlamayı sürdürdü. Roman yazmanın dışında 1970’lerin önemli fikir ve sanat süreli yayınlarından Töre Dergisi’ni 1971- 1981 yılları arasında çıkardı. 

Dergilerde ve gazetelerde yazıları yayınlandı; Yeni İstanbul ve Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. “Kadın” ve “Hisar” gibi dergilerde yazı ve hikâyeleri neşredildi. “Ayşe” adındaki ve annesi Halide Nusret tarafından kurulan kadın dergisini, birçok takma adla 28 sayı olarak çıkarmayı başardı.

Ayşe dergisi daha sonra Töre dergisine dönüştü, 1969'da “Töre” adıyla çıkmaya başlayan dergiyi, 1981 yılına kadar fiilen idare etti ve bu dergi 1971 ve 1985 yılları arasında toplam 168 sayı olana kadar çıktı. Bu dergi, Türk toplumunun büyük çalkantılar geçirdiği 1970-1980 yılları arasında Türk milliyetçiliğinin en ciddi yayın organlarından biri oldu, 1981 yılına kadar bu derginin sahibi ve yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 

Töre dergisi 1981 yılından itibaren çıkmayı yine sürdürdü, 1985 yılına kadar yayın dünyasında kalmayı başardı. 1972 yılında Erdoğan Cemil Okçu’dan ayrıldı, daha sonarları Prof. Dr. İskender Öksüz ile evlendi. Ayhan Tugcugil adını da kullanan eşi, Prof. Dr. İskender Öksüz’ün görevi nedeni ile bir süre Suudi Arabistan’ın Dahran şehrinde yaşadı. Birçok takma ad kullanan ve soyadını da sık sık değiştiren bir yazarımızdır. 1958 yılına kadar yayınladığı yazılarında Emine Işınsu Zorlutuna, Mehlika ve Mehlika Arda, 1958- 1972 yılları arasında Emine Işınsu Okçu, 1972 yılından sonra Emine Işınsu Öksüz veya sadece Emine Işınsu adlarını kullandı. 

Otobiyografik özellikler taşıyan ve çok başarılı ruh tahlillerinin yapıldığı ilk romanı olan “Küçük Dünya” ile Malazgirt'in 900. yıl dönümü vesilesiyle yazılan “Ak Topraklar” hariç, diğer bütün romanlarının konusunu günümüz toplumundan ve Türkiye dışı Türklerin dramından çıkardı, şiir diline yakın bir üslupla ve “tez”li tekniği ile yaşanılan olayları romanlaştırdı. 1966'da TRT Mikrofonik Oyun yarışmasında “Bir Yürek Satıldı” adlı eseri ile birincilik kazandı, fikrî ve edebî çalışmalarını sürdürmektedir. 

Tasavvufi konulara da ilgi duyan Işınsu romanlarında tasavvufi ve tarihî konuları işlemeyi tercih etmektedir. Daha çok tarihî romanları ile üne kavuştu. Tarihî konuları işlerken hem tarihî olayların aslına sadık kalmaya hem de o devrin düşünce ve davranışlarına uymaya özen gösterdi. “Ak Topraklar”, Malazgirt Savaşını, Bukağı ve Bayram Adlı romanlarında ise Hacı Bayram Veli ve Niyazi Mısri'nin hayatlarına ve düşüncelerine değindi. “Cumhuriyet Türküsü” ise Millî Mücadele yıllarını anlattı. Eserlerindeki gerçek ve tarihî olaylar zaman, mekân ve düşünce atmosferine uygun biçimde kurulan kurmaca vakalarla bütünleşen bir özellik taşımaktadır.

Ödülleri:

 "Küçük Dünya" ile T. C. Turizm Bakanlığı Sanat Armağanı

 "Ak Topraklar" ile Türk Edebiyatı Vakfı Roman Ödülü

 "Bir Yürek Satıldı" oyunu ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Radyofonik Oyun Yarışması’nda dram dalı birinciliği.

 "Sancı" ile Türkiye Millî Kültür Vakfı Roman Ödülü

 "Canbaz" ile Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü

 Türk Ocakları Hamdullah Suphi Tanrıöver Armağanı

 Karaman Türk Dili Ödülleri, “Türkçeyi Doğru ve Güzel Kullanan Yazar Ödülü”

 İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), “Şeref Ödülü”

Türkiye Yazarlar Birliği- İstanbul Şubesi, “Ömür Boyu Roman Ödülü”

 

Eserleri:

Küçük Dünya (1966) 

Azap Toprakları (1970) 

Ak Topraklar (1971) 

Tutsak (1973) 

Sancı (1974) 

Çiçekler Büyür (1978) 

Canbaz (1982) 

Kaf Dağı’nın Ardında (1988) 

Alpaslan (1990)

Atlı Karınca (1990) 

Un coeur aux encheres (1991) 

Cumhuriyet Türküsü (1993) 

Nisan Yağmuru (1997) 

Havva (1999) 

Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri (2002) 

Bukağı (2004)

Hacı Bayram (2005) 

Hacı Bektaş Veli (2008) 

Bir Aile (2013) 

Kaynak: İmra Barut, Emine Işınsu’nun “Çiçekler Büyür” Adlı Romanı İle Orhan Pamuk’un “Cevdet Bey ve Oğulları” Romanının Dilbilimsel Açıdan Mukayese Edilmesi, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili Ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Türk Dili Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2020.