Hale Sontaş
1943’te İstanbul’da doğdu. Bir süre İstanbul Üniversitesinde sanat tarihi okuduktan sonra 1962'de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümüne girdi. 1968 yılında buradan Bedri Rahmi Atölyesinde öğrenim görmüş olarak mezun oldu. 1967'de İsviçre'de resim çalışmaları gerçekleştirdi. Yurt dışında araştırma ve inceleme gezileri yaptı. Aubusson'da duvar halısı üzerinde çalıştı.
İlk kişisel sergisini 1970'te Taksim’de açtı. Aynı yıl Hereke'de, düğümlü halı tekniğine ilişkin denemeler yaptı. 1971 'de bir yıl kadar Fransa'da kalarak araştırmalarını geliştirdi. 1973'te İstanbul'da Ayasofya önünde İbrahim Örs ile ortaklaşa bir açık hava sergisi açtı. Finlandiya'da özgün baskı resimlerinden oluşan bir sergi düzenledi. Resimlerinde iki dönem vardır: 1970-1974 arasında soyutçu anlayış, bir ölçüde fantezinin de yönlendirici etkisi altındadır.
Daha sonraki çalışmalarında, fantezi ögesi ön plana çıkmakta, figüratif bir eğilim ağır basmaya başlamaktadır. Bu dönem çalışmalarında daha çok kişisel bağlantıların, köklü bir arayış düzeyinde ortaya çıktığı izlenmektedir. Erotik yaklaşımı içeren son resimlerinde, iri bedenli kadınlar "şantör" imajı eşliğinde ele alınmakta, ironi ve erotizm birbirini bütünleyen kavramlar olarak yansıtılmaktadır.