Hayati Hamzaoğlu
5 Mart 1933 tarihinde, Trabzon’da doğdu. İlkokuldan sonra eğitimine devam etmedi. Kunduracılık, dökümcülük, kuyumculuk yaptı.
29 Ekim 1954 tarihinde, tatil olması dolayısıyla işe gitmedi. Arkadaşlarıyla birlikte Beyoğlu’na gezmeye çıktı. Yolda, filmlerin kötü adamı Sadi Karan’la karşılaştı. Sadi Karan, kendisine bir film çektiklerini ve onun da fiziğinin çok uygun olduğunu söyleyerek filmde oynamasını teklif etti. Sinemayla ilgisi olmasa da filmde rol almayı kabul etti lakin rol karşılığında verilen parayı almadı. Çünkü kendisine daha sonra çuvallar dolusu gübre taşıttırıldı. “Küçük rolün var, birkaç karede görüneceksin, figüranlık yapacaksın.’ demelerine kızdı. Akşama kadar gübre çuvallarını bir yerden başka bir yere götürdü. Saman balyalarını sırtlandı. Küçümsendiğini düşündü ve zoruna gitti.
Böylece oyuncu olma isteği içine düştü ve 21 yaşında iken: “Ben bu işi öğreneceğim. Bir gün bu sokaklara adımı yazdıracağım.” diyerek yolunu çizdi.
İşinden ayrıldı ve Yeşilçam film setlerinin kapılarında sabahladı. Bu şekilde geçen üç senenin ardından, 1956 yılında bir filmde rol almayı başardı. Sinemaya 1953 yapımı “Köyün Çocuğu” filmiyle başladı. Genelde kötü adamları canlandırdı.
1958 yılında toplamda beş filmde yer aldı. Osman Fahir Seden’in “Beraber Ölelim” (1958) filminde Ayhan Işık, Belgin Doruk ve Atıf Kaptan gibi ünlü isimlerle kamera karşısına geçti. Aynı yıl Sami Ayanoğlu’nun çektiği “Doksan Dokuz Mustafa”da ise başrolde oynadı.
1972 yapımı olan “Deli” ve “Hesabı Kim Ödeyecek” filmlerinin yapımcılığını üstlendi. 1976 yapımı olan “Elmanın Alına Bak” filminin renklerini düzenledi.
Zeki Müren, Münir Özkul ve Sadri Alışık ile çalıştı.
1969 Adana Altın Koza Film Festivali’nde, “Kuyu” filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü; 1970 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, “Bir Çirkin Adam” filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü; 1991 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, “Tatar Ramazan” filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü; 1999 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ise Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü aldı.
Maddi sıkıntılar çektiği süreçte, dönemin başbakanı Bülent Ecevit, Kültür Bakanlığına talimat verdi ve Hayati Hamzaoğlu, Bakanlığın sağladığı parayla Yalova’da küçük bir ev satın alarak oraya taşındı.
17 Ağustos depreminde evi ağır hasar gördü. Yalova’daki evi oturulmaz hâle gelince dönemin CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul yardım etti ve 1999 yılının sonbaharında Altın Portakal Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü almak için Antalya’ya gittiğinde kendisine ömür boyu oturması için bir ev verdi.
15 Nisan 2000 tarihinde, Antalya’da vefat etti.
260’tan fazla yapımda rol aldı. Bazıları şunlardır:
Kara Sevdalı Yarim (1959)
Baharın Gülleri Açtı (1961)
Keşanlı Ali (1964)
Bitmeyen Kavga (1965)
Fedailer (1966)
Kara Memed (1971)
Kara Osman (1973)
Ah Nerede (1975)
Çalıkuşu (televizyon dizisi, 1986)
İslamiyet’in Doğuşu (1987)
Aynalı Tahir (televizyon dizisi, 1998)
Hayati Hamzaoğlu: “Bir anne çocuğunu nasıl severse ben de sinemayı öyle sevdim. Severek oynadım. Gençlik heyecanım kendini usta olmaya çalışan bir oyuncu olmaya terk etti. Sosyal çelişkileri aktarmak zordu bizim dönemimizde. Bunca yıllık çalışmamdan sonra topluma verdiğimiz mesajların yerine ulaştığını görünce mutlu oluyorum. Türk sineması popüler bir tarihe sahip olmasa da biz bazı güzel eserler bıraktık diye düşünüyorum.”