Hideki Tojo
30 Aralık 1884te, Japonyanın Tokyo şehrinin Chiyoda bölgesinin Kojimachi mahallesinde doğdu. Meiji dönemindeki eğitim anlayışına göre yetiştirildi. Bu anlayışa göre her erkek çocuk, asker doğardı; savaş, dünyanın en güzel işiydi; onurlu bir Japon olmak için Japon Kralına biat edilmeliydi.Tojo 1899 ila 1905 arasında Kara Kuvvetleri Akademisinde okudu. Japon Kraliyet Ordusuna teğmen olarak girdi. 1909da evlendi. 1918 ve 1919da Rus İç Savaşını sonlandırmakla görevlendirilen Japon kuvvetlerinde yer aldı. 1919 ila 1922 arasında Japon askerî ataşeliği yaptı. 1922de Amerikaya seyahat etti. Bu sehayat esnasında Amerikalıları gözlemleme fırsatı buldu. Tojoya göre Amerikalılar materyalistti; yaptıkları tek şey para kazanmak ve parti verip eğlenmekti.
1928de albay rütbesine yükseltildi. 1934te tümgeneral oldu. Savaş Bakanlığı Personel Departmanı Başkanı yapıldı. Savaş Bakanlığınca 1934te basılan ve Japonlara devletlerini korumaları için totaliter olmaları çağrısı yapan bir kitapta bölüm yazarlığı yaptı.
Ağustos 1934te Japon Kraliyet Ordusunun 24. Piyade Eğitim Tugayı Komutanı tayin edildi. 1935te Mançuryadaki Kwantung ordusunun başkumandanlığını üstlendi. Görevi süresince keskin tavırları, kurallara sıkı sıkıya uyması ve çabuk karar vermesi dolayısıyla jilet anlamına gelen kamisori lakabıyla anılmaya başlandı.
Bu dönemde ordu içerisinde Kontrol ve Emperyal Yol adlı bir bölünme meydana geldi. İki grup da faşizmi, yayılmacılığı ve diktatörlüğü savunmasına karşın, bunlara ulaşma yolları konusunda farklı görüşlere sahipti. Tojo, Kontrol grubu içerisindeydi. Emperyal Yol grubu, Showa restorasyonu için devlete bir darbe yapılması gerektiğini düşünmekteydi. Emperyal Yol 26 Şubat 1936da darbe yaptı. Fakat darbe güçleri İmparatora teslim oldu. Tojo, ordu içerisindeki darbe yandaşlarının tutuklanması emrini verdi. Darbe liderleri idam edildi. Ordudaki Kontrol ve Emperyal Yol bölünmeleri birleştirildi.
Tojo 1937de Kwangtung ordusunun komutanı yapıldı. Görevi, Sovyetler Birliğiyle savaşmaktı. Japonya nüfuzunun İç Moğolistana yayılması amacıyla yapılacak operasyondan sorumlu tutuldu. 7-9 Temmuz 1937de meydana gelen Marco Polo Köprüsü Olayından hemen sonra, 1945e kadar sürecek olan İkinci Çin-Japon Savaşı başladı. Tojo, kuvvetlerine, Çinin kuzeyindeki Hebei bölgesine saldırma emri verdi.
Devlet Başkanı Fumimaro Konoenin amacı Japonyayı güçlendirmek ve Asyada etkin bir devlet hâline getirmekti. Bunun için Tojoyu seçti ve onu Japonyaya çağırıp Savaş Bakanı Yardımcısı yaptı. Tojo, Nazi Almanyasıyla Faşist İtalyayı desteklediği gibi, hayatını Japon İmparatorluğu için feda etmekten de çekinmemekteydi.
Ordu Bakanı Konoe, Ekim 1941de istifa edince, Japon Prensi Naruhiko Higashikuni, Tojoyu devlet başkanı ilan etti. Tojo 7 Aralık 1941de, Japon radyosundan Amerika, İngiltere ve Hollandayla da savaşılmaya başlandığını anons etti. Aynı gün Pearl Harbour Limanı Japon kuvvetlerince bombalanmaya başlandı.
Tojo 1941, 1942 ve 1943 yıllarında hem Savaş Bakanı, hem Devlet Başkanı, hem İçişleri Bakanı, hem Dışişleri Bakanı, hem Eğitim Bakanı hem de Ticaret ve Endüstri Bakanı görevlerini aynı anda yürüttü. Eğitim Bakanı olarak, hâlihazırda militarist ve milliyetçi doktrinlerle verilmekte olan eğitim sistemine devam etti. Devlet Başkanı olarak totaliteryen bir politika takip etmeye başladı. Japon ordusunun başarıları, Tojonun makamını sağlamlaştırdı. Mart 1942de Tayvandan elli adet kadının, Japon ordusuna, askerlerin cinsel ihtiyaçlarını gidermek için gönderilmesi iznini verdi.
Japonyanın askerî başarıları devam etti. Bu durum bir güç sarhoşluğuna yol açtı. Bu doğrultuda Tojo, Avustralyayı, İngiliz sömürgesindeki Hindistanı, Yeni Zelandayı, Washingtonı, Alaskayı, Hawaiiyi, Ekvadoru, Kolombiyayı, Panamayı, Salvadoru, Kûbayı ve Jamaikayı da ilhak etmek istedi. Fakat Amerikayla 4-7 Haziran 1942de yapılan Midway Muharebesinin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra, Tojo, hükûmet ve ordu içerisinde muhalif tavırlarla karşılaştı. Eylül 1943te Japon İmparatoru ve Tojo, Amerikalıların ilerlemesini durdurmak için Japon ordularının güneybatı Pasifik sınırına kadar çekilmesi kararını aldı. Kasım 1943te yapılan Tarawa Muharebesini de Amerikalılar kazandı.
Tojo, Kasım 1943te, Çin ile ilişkileri netleştirmek için Batı Asya Büyük Konferansını düzenledi ve 9 Ocak 1944te Çindeki Wang rejimiyle antlaşma imzalandı. Japonya, Çin topraklarına sahip olma hakkını geri çekti. 18 Şubat 1944te Amerikalılar, Japonların Pasifikteki kuvvetlerini bozguna uğrattı ve Japonların mutlak savunma hattının iki bin kilometre içerisine ilerledi. Bu durum Tojoyu zor durumda bıraktı.
Japonya, İmparatorun emriyle, 12 Mart 1944te U-Go Operasyonuyla Hindistanı işgal etmeye başladı. Fakat Japon orduları yenildi. 72.000i savaş esnasında olmak üzere bu işgal süresince 150.000 Japon askeri öldü. Tojonun tavsiyesi üzerine Japon İmparatoru bu işgali Temmuz 1944te durdurdu.
Tojo, Nisan 1944te İçigo Operasyonuyla Çinin güneyini işgal etmeye başladı. Saipan Muharebesinde 70.000 Japon askeri öldü. Haziran-Temmuz 1944te ise Pasifikteki Japon donanması Filipin Denizi Muharebesinde Amerikalılara yenildi. Bu yenilgiler, Tojo Hükûmetine yönelik muhalefeti artırdı. Prens Konoe ve Amiral Okada, Tojo Hükûmetini 1943ten beri devirmek için uğraşmaktaydı. Japon İmparatorunun desteği bu darbeyi engelledi.
Tojo Temmuz 1944te istifaya zorlandı. İki gün sonra istifasını verdi. Japonya ABDye 1945te teslim oldu. ABD Ordusu Generali Douglas Macarthur, savaş suçlularının tutuklanmasını emretti. 11 Eylül 1945te Amerikan askerleri Tojonun evini kuşattı. Teslim olmak istemeyen Tojo, bir piston yardımıyla kendini öldürmeye çalıştı, fakat yaralandı. Tedavisinin ardından Sugamo Hapishanesine gönderildi. Çıkarıldığı mahkemede yargılanarak ölüme mahkûm edildi. 23 Aralık 1948de ise asıldı.