İsmail Hakkı Demircioğlu

İsmail Hakkı Demircioğlu

İsmail H. Demircioğlu kimdir: 1957 yılında Rize / Pazar’da doğdu. 1980 yılında İ.T.Ü Türk Müziği Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümüne’ne girdi. 1984-1985 yıllarında Ruhi Ayangil’in Türk Müziği Orkestra ve Korosunda, 1986’da Timur Selçuk ile Sarper Özhan’ın çalıştırdığı Ruhi Su korosuna katıldı. Aynı yıl "Türkülerimiz" ve 1987’de "Sırdaş" adlı albümleri çıktı.

Türkülerimiz’ ve ’Sırdaş Türküsü’ adlı albümlerinin yanı sıra müzisyen Erkan Oğur’la birlikte yaptığı ’Gülün Kokusu’, ’Anadolu Beşik’ adlı albümlerinin ardından İsmail Hakkı Demircioğlu, hüznün hakim olduğu türkü ağırlıklı ’Nasibolsa’ adlı albümüyle dinleyicileri ile buluştu.

İsmail Hakkı Demircioğlu’nun uzun zamandır yapmayı düşündüğü "Nasibolsa" adlı türkü ağırlıklı albümü Kalan Müzik etiketiyle çıktı. Albümde, Demircioğlu’nun 20 yıl öncesinden başlayarak bestelediği 5 şiir, sözü ve müziği Bahar Alkaya’ya ait geleneksel karakterde bir deyiş yer alıyor. 12 parçanın yer aldığı albümde yine Alkaya’nın derlediği bir ağıt, Rize Çamlıhemşin / Çat’ta Servet Çamoğlu’ndan öğrendiği "Osman’ın ağıtı" ile birlikte 4 halk türküsü bulunuyor.

Demircioğlu’nun albümünde birçok ortak çalışmaya imza attıkları yakın dostu sanatçı Erkan Oğur’un da ağırlığı hissediliyor. Sanatçının albümünde gerek sesiyle gerekse enstrümanıyla Erkan Oğur’dan Birol Topaloğlu’na, Okan Murat Öztürk’den İbrahim Karaca ve Cem Aksel’e, "Şu Uzun Gecenin Gecesi Olsam" türküsünün bilinmeyen sözlerini gönderen Çorum eski valisi Atıl Uzelgün’e kadar birçok insanın emeği geçmiş.

Albümde, edebiyat dünyasında önemli yere sahip olan Sabahattin Ali’nin "Rüzgar" adlı şiiri ve yine A. Kadir’in "Birinci oğluma Ninni" adlı dizeleri Demircioğlu’nun müziğiyle bütünleşmiş.

’Anadolu insanına hayretim ve saygım artıyor’

Albümünün kitapçığında Demircioğlu, çalışmalarında ve hayatında önemli bir yere sahip olan türküleri var eden Anadolu insanı için şunları söylüyor: "Bu kadar güzel türküler onları var etmiş olan Anadolu insanının gelecekte memleketimizi daha güzel, mutlu günlere taşıyacağına eminim. Türkülerin nasıl oluştuklarını, melodik, sözel, makamsal ritimsel, bölgesel çeşitliliğini, estetik yapılarının derin ve etkileyiciliğini düşündükçe Anadolu insanına hayretim ve saygım artıyor."