Latifi
(1491-1582)
Divân şairi, yazar. Kastamonu’da doğdu. Asıl adı Abdüllatîf’tir. Katip olarak Belgrad’da, İstanbul’da, Rodos’ta, Mısır’da çalıştı. Mısır’dan Yemen’e giderken bindiği geminin batması üzerine boğularak ölmüştür.
Tezkiretü’ş-şuarâ ( şâirler tezkiresi) adlı eseri ile meşhur oldu. 1543′te yazmaya başladığı bu eseri 1546′da bitirip Kanunî Sultan Süleyman’a sundu. Tezkiresinde giriş bölümünden sonra Mevlana’dan başlayarak büyük sofi şairleri, sonra pâdişâh ve şehzadeleri, daha sonra da harf sırasına göre şairleri tanıtmış, şiirlerinden örnekler verdi. Latifi’nin kaside ve gazelleri, mesnevileri var.
Eserleri: 1. Tezkiretü’ş- şuara (1898′de eski harflerle basıldı. N.Lupal-O.Reşer’in Almanya çevirisi 1979′da Osnabrück’de basıldı), 2. Divân, 3. Subhatü’l-Uşşâk [Yüz hadis tercümesi; Erdoğan Erol bu eser ile doktoraya hazırlık çalışması yaptı, basılmadı (Konya, Selçuk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi 1981)1, 4- Tarif nâme-1 İstanbul (N.S.Pakun tarafından yeni yazıya çevrilerek Evsâf-ı İstanbul adıyla yayımlandı. 5. Enisü’l-Fusuha, 6. Nazmü’I-Cevahir.