Meral Akşener

Meral Akşener

18 Temmuz 1956 tarihinde, Kocaeli’nin İzmit ilçesinde doğdu. Ailesinin en küçük çocuğu idi. Okumaya, dine ve eğitime önem veren bir köyde büyüdü. Yaşadığı Gündoğdu köyü halkının köy okulu ve camisini kendi paralarıyla yaptırdığını ve uzun yıllar boyunca öğretmenleri ile cami imamlarının maaşlarını da köy halkının imece usulüyle ödediğini birinci ağızdan aktarmaktadır.

Ailesi, Rumeli’de “kalem ehli” diye bilinen okuryazar bir aile idi. Dedesi müderrislik görevinde bulundu.

Dindar bir ailede yetişti, 7-8 yaşlarından itibaren beş vakit namaz kılmaya başladı. Dinî terbiyesini, çoğunlukla anne ve anneannesinden aldı.

Baba tarafı varlıklı ve eğitime çok önem veren bir aile idi. Aile fertlerinin okuması her zaman teşvik edildi. Yaşadıkları köyde tütüncülük yapanlar yaşardı, kışın o tütünler üst üste getirilip pastal adı altında evlerde bir işleme tabi tutulurdu ve tüm bunlar kadınlı erkekli evin fertlerince birlikte yapılırdı. Meral Akşener’in babası, gece pastal yapımı esnasında gaz lambasının ışığında kitap okurdu. Akşener, henüz ilkokula gitmeden önce Ömer Seyfettin’in “Diyet” isimli öyküsünü ve Reşat Nuri Güntekin’in kitaplarını babasının sesinden dinledi.

İlkokul öğrenimini İzmit’in Gündoğdu ilçesinde bitirdi. Yarım yıl boyunca ortaokul öğrenimi için köyden merkeze gidip geldi. Aile, bir kız çocuğu için bu yolculukların zor olduğuna kanaat getirdi ve İzmit’e taşındı. Ortaokul öğrenimini İzmit Mimar Sinan Ortaokulunda tamamladı.

İzmit’e taşındıkları sırada Kemalettin Tuğcu kitapları ile tanıştı. Ortaokula geçtiği zaman daha çok Türk milliyetçisi yazarların, Atsız Hoca gibi Necdet Sancar gibi şahsiyetlerin, biraz daha fikrî ve roman tarzı kitaplarını okumaya başladı. Akşeneri milliyetçi yazarlara ağabeyi Nihat Gürer yönlendirdi.

Ağabeyi Nihat Gürer, Meral Akşenerin hayatındaki en önemli kişilerden idi. Siyaset hayatında yol gösterici, yol açıcı, öncü bir rol üstlenmiş ve Meral Akşenerin siyasî hayatına büyük katkı sağlamıştır.

1974 yılında Bursa Kız Öğretmen Lisesinden ilkokul öğretmeni olarak mezun oldu. Akşener; kendi döneminde üç yahut iki sınıf bir arada eğitim gördüklerini, yedek öğretmenlik yapan Konyalı, askerliğini öğretmen olarak yapan Ali Özbakır isminde bir öğretmeninden etkilenmiş olabileceğini, o öğretmenine duyduğu sevgi ve saygı sebebiyle de öğretmenlik mesleğini sevip seçtiğini belirtmektedir.

1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. Meral Akşener, 1980 yılında makine mühendisi Tuncer Akşener ile evlendi. 1979 ile 1982 yılları arasında öğretmen olarak çalıştı. 1982 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesinde araştırma görevlisi oldu.

Yüksek lisans öğrenimini Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yakın çağ tarihi dalında, “Drama Tarihi” adlı teziyle; doktora eğitimini ise Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk tarihi dalında yaptı.  “Kocaeli Şeriyye Sicilleri adlı tezini hazırlayarak “tarih doktoru” unvanını aldı. Kocaeli Üniversitesinde inkılap tarihi bölüm başkanı olarak görev aldı. İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı iken yardımcı doçentlik başvurusu yaptı. Yardımcı doçent olmak üzereyken 1993 yılında görevinden istifa ederek siyasete atıldı. Bu süreçte kendisi için en önemli örnek alınacak kişi, Mustafa Kemal Atatürk idi.

Zübeyde HanıŞehit Aileleri Vakfı’nın kurucularından biri olarak kurumun başkanlığını yürüttü.

Siyasete 1994 yerel seçimlerinde Doğru Yol Partisi’nden İzmit Büyükşehir Belediyesi, belediye başkan adayı olarak girdi. 1995 ve 1999 Türkiye Genel Seçimlerinde Doğru Yol Partisi milletvekili olarak Meclis’te yer aldı. 1996 ile 1997 yılları arasında Necmettin Erbakan tarafından kurulan koalisyon hükûmetinde içişleri bakanı olarak görev yaptı.

Ailesindeki ilk içişleri bakanı, Meral Akşener değildi. Dede Tahir Gürer’in, Balkanlar’daki çetelerle mücadele etmiş ve çete savaşlarına katılmış bir vatansever olan amcasının oğlu Hasan Tahsin Argun; Batı Trakya Türk Devleti’nin dördüncü hükûmetinde içişleri bakanlığı görevinde bulunmuş idi. Meral Akşener, “Habertürk” gazetesine verdiği röportajda Hasan Tahsin Argun’un Cumhuriyet’in kurucuları arasında olduğunu dile getirdi.

Meral Akşener; ailesinin siyasete olan ilgisinin kendisi üzerindeki etkisini, siyasi bir ailenin çocuğu olduğunu, anne tarafının Demokrat Parti kurucuları içerisinde yer aldığını, annesinin dayısının İstanbulda çok önemli görevlerde bulunduğunu belirtti.

Millî Savunma Komisyonu ile İçişleri Komisyonu üyeliklerinde bulundu.  4 Temmuz 2001 tarihinde DYP’den istifa ederek 3 Kasım 2001 tarihinde MHP’ye katıldı. 19 Kasım 2006 tarihli MHP 8. Olağan Büyük Kurultayında MYK üyeliğine seçildi. 2007, 2011 ve Haziran 2015 Türkiye Genel Seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili olarak Meclis’e girdi. Kasım 2015 Genel Seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmedi.

MHP’den istifa ederek 25 Ekim 2017 tarihinde, İYİ Parti’nin kurulmasına öncülük etti. Partinin ilk genel başkanı seçildi. 2018 Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde partisinin cumhurbaşkanı adayı oldu.

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi partisi İYİ Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti ile Millet İttifakını oluşturdu.

Kaynaklar:

https://meralaksener.com.tr/

Vedat Erbaş, TÜRK SİYASETİNDE MERAL AKŞENER, T.C. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli 2018.