Sadık Yalsızuçanlar
1.12.1962 tarihinde Malatya’da doğdu. Yedi çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu. Babası Malatya’da sinema işletmeciliği yapıyordu. Onun işlettiği sinemalarda yüzlerce yerli yabancı film izledi. Melekbaba İlkokulu’nda, Kubilay ortaokulunda okudu. Ortaokul son sınıfı, Dörtyol Hatay’da bitirdi. Dörtyol Deneme Lisesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girdi. 1983 yılında mezun oldu. Yüksek lisansa başladı. Bir yıl sonra bıraktı. Bir süre İstanbul’da bir yayınevinde çalıştı. 1985 yılında Sivas Ulaş Lisesi’ne edebiyat öğretmeni olarak atandı. İkibuçuk yıl burada, bir yıla yakın da Sivas Sabancı Lisesi’nde türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı.1987 yılında TRT Kurumu’nun açtığı prodüktörlük sınavını kazanarak TRT İzmir Televizyonu’na yardımcı prodüktör olarak tayin edildi. Halen TRT Ankara Televizyonu Eğitim Kültür Programları Müdürlüğü’nde prodüktör olarak görev yapıyor.
’Ana’ başlıklı ilk öyküsü Yeni Asya gazetesinin kültür sanat sayfasında yayınlandı.
Seksenli yılların ilk çeyreğini yazarak ve okuyarak geçirdi. İlk kitabı Şehirleri Süsleyen Yolcu, 1986 yılında Birlik Yayınları arasında çıktı. Ve aynı yıl Türkiye Yazarlar Birliği’nin yılın hikayecisi ödülünü kazandı.
Alegorik ve soyut bir öykü dilinin çarpıcı örneklerinin yer aldığı bu kitabıyla edebi çevrelerde adı kısmen duyuldu. Ana yazı uğraşısı öykü olmasına karşın roman, masal, deneme, araştırma ve söyleşi türlerinde ürünler verdi.
Bir yandan TRT Kurumu’nda kültür belgeselleri çekerken diğer yandan edebi çabalarını ve çalışmalarını sürdürdü.
İkinci öykü kitabı Gerçeği İnciten Papağan 1992 yılında yayınlandı.
Öykü dilindeki ana izleklerin ve damarın sürdüğü bu kitabıyla birlikte zaman zaman bir paragraftan oluşan kısa, açıkuçlu öyküsel metinlere de yöneldi.
Yalsızuçanlar’ın basılmış kırkı aşkın kitabı bulunuyor.
Öykü dışında iki romanı, iki masal kitabı, çeşitli deneme ve araştırma kitapları yayınlandı. Şark klasiklerinden onikisini (Dede Korkut, Bostan, Gülistan, Kelile Ve Dimne, Mem u Zin, Baharistan, Siyasetname vs. gibi) yayına hazırladı. On kitaplık bilgelik öyküleri dizisi derledi ve metinleri yeniden kaleme aldı.
Son kitabı Gezgin’de, ünlü Mağripli Bilge Muhyiddin İbn Arabi’nin yaşamöyküsünü romanlaştırdı ve kitap yurtiçinde ve dışında ilgi topladı. Almanya’da Literaturca Verlag tarafından 2006 ekiminde Almanca olarak yayınlanacak olan kitabıyla, , akılcı, modern ya da postmodern roman dilinin dışında, inisiyatik bir roman denedi.
Edebi uğraşlarının yanısıra Yalsızuçanlar, sinema ve televizyonun doğasına ilişkin kimi eleştirel teorik kitaplar da kaleme almıştır.
Bunlar arasında yayınlandığında hayli ilgi toplayan Rüya Sineması, Televizyon Ve Kutsal ile Tarafsızlık Masalı anılabilir. Rüya Sineması kitabıyla Yazar, sinema ile rüya arasındaki olgusal ve metafiziksel ilişkileri konu edindi. Rüyaya dayalı bir sinema düşüncesinin kuramsal temellerini kurmaya çalıştı. Televizyonun doğasına ilişkin yazılarını topladığı Televizyon Ve Kutsal, iletişim alanında çalışan eleştirmen ve kuramcıların ilgisini çekti, yurt içinde ve dışında kimi master ve doktora tezlerine konu edildi.
Konu odaklı televizyon, antitelevizyon gibi sorunlara ilişkin çok sayıda yazıları bulunuyor.
Yazarın kimi belgeselleri yurtiçinde ve dışında çeşitli ödüller aldı, festivallere katıldı.
Evli ve beş çocuk babası. Ankara’da yaşıyor.