Semiha Berksoy
1910 yılında İstanbul'un Çengelköy semtinde doğdu. Annesi heykeltıraş ve ressam Fatma Saime Hanım, babası maliye kâtibi ve şair Ziya Cenap Berksoy'dur. Sanata olan ilgisini anne ve babasından aldı. Sekiz yaşındayken annesi İspanyol gribinden vefat etti. Bir süre Düyûn-ı Umûmiye'de başkâtip olan amcası Basri Cenap Bey'in yanında yaşadı. Babasının yeniden evlenmesinden sonra aile önce Sultanahmet'e, sonra Kadıköy'e taşındı. İlk ve orta öğrenimini Kadıköy İlkokulunda tamamladı. Kadıköy'de evlerinin karşısında Kuşdili Tiyatrosu'nun bulunması sanata yönelmesinde etkili oldu. İlk öykülerini ilkokul öğrencisiyken yazmaya başladı. 1928 yılında Beyoğlu'nda şan hocasından dersler aldı.
Ankara Gaz Şirketinde çalışan, aynı zamanda piyanist olan Ercüment Siyavuşgil ile 1943 yılında evlendi. Bu evlilikten, 1946’da kızı Zeliha doğdu.
Aynı dönemde Güzel Sanatlar Akademisinin sınavlarını kazanarak Namık İsmail Atölyesinde Refik Epikman ile heykel, İsmail Hakkı Oygar ile seramik çalıştı. Sahne sanatlarına ağırlık verince resim yapmaya 1957'ye kadar ara verdi.
1960'larda resim çalışmalarına büyük zaman ayırdı. 1961 yılında Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Devlet Resim Heykel sergisine "Bursa’da Fatihin Doğduğu Ev" ve "Yeşil Cami" tabloları ile katılarak ödül aldı. 1969 yılında Berlin, Lutzovhaus resim sergisinde ve 1972 yılında Paris’te resimlerini sergiledi.
Türkiye'de ilk resim sergisini 1974 yılında Ankara Devlet Resim Heykel Galerisi'nde açtı. 1975 yılında eşi Ercüment Siyavuşgil vefat ettikten sonra on yıl inzivaya çekildi. Daha sonra yeniden resme, şarkılar söylemeye döndü, anılarını yazdı. 1982'de Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon'da 1982’de bir sergi açtı. Resimleri, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Mesut İktu’nun desteğiyle resimleri 1985'te Leningrad ve Moskova'da sergilendi.
1992'de yoğun bir şekilde resim yaptı ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 1992’de sergi açtı.
1995 yılında New York'ta ve Almanya’nın Hann Munden kentinde yer alan "All Fann- Die Kunst" adlı uluslararası sergiye katıldı. 1996’da Kutluğ Ataman’ın yönetmenliğinde “Kutluğ Ataman’s Semiha b. Unplugged” projesini gerçekleştirdi. 1997'de, çalışmalarıyla ana teması "Yaşam, Güzellik, Çeviriler/Aktarımlar ve diğer Güçlükler" olan İstanbul Bienali'nde yer aldı. 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı aldı.
2000 yılında Viyana’da "Kunst Museum Bonn"da gerçekleştirilen, önemli sanatçılarını bir araya getiren “Zeitwenden 2000 Millenium” sergisine katıldı ve bu sergiye katılan ilk Türk ressamı oldu. "Semiha Berksoy Odası" adlı yapıtıyla birincilik ödülü ile onurlandırıldı.
2003 yılında Viyana’da Samlung Essel Modern Müzesi’nde gerçekleştirilen “Blut-Honig” sergisine katılarak son dönem resimlerini sergiledi. İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde Semiha Berksoy Retrospektif Sergisi’ni açtı. Yaptığı Wagner portresini 2004 yılında Bayreuth Festivali’ne hediye etti.
15 Ağustos 2004'te, 94 yaşında vefat etti. İstanbul'da defnedildi.