V. S. Naipaul
17 Ağustos 1932 tarihinde, Trinidad’da doğdu. Hint kökenli bir aileye mensup idi.
17 yaşına gelmeden önce yurt dışında okumak için Trinidad hükûmeti bursu kazandı. Daha sonra bursun kendisine British Commonwealth'teki herhangi bir yükseköğrenim kurumunda herhangi bir ders almasına izin vereceğini ancak İngilizce diploma almak için Oxford'a gitmesi gerektiğini düşündü. 1950 Ağustosu’nda New York'a giden bir Pan Am uçağına bindi ve ertesi gün Londra'ya tekneyle devam etti. Trinidad'ı, Miguel Sokağı'nın anlatıcısı gibi, ailesinin sergilediği duygulara karşı sertleşerek terk etti. Naipaul, yolculuğunun izlenimlerini kaydetmek için bir defter ve bir fotokopi kalemi satın alarak, "Bu defteri ve kurşun kalemi, yazar olmak için seyahat ettiğim için almıştım ve başlamak zorundaydım." dedi. O zamandan kalma notlar ve mektuplar, Naipaul'un 37 yıl sonra yazdığı “Geliş Gizemi” adlı romanındaki "Yolculuk" bölümünün temelini oluşturacaktı.
1950’li yıllarda bursla geldiği İngiltere’de Oxford Üniversitesini bitirdi. İngiltere devleti tarafından kendisine “sör” ünvanı verildi.
Ocak 1955 tarihinde Kilburn'de bir pansiyona, küçük bir daireye taşındı ve Pat evlendi.
Ağustos 1956 tarihinin sonlarında, babasının ölümünden üç yıl sonra ve Trinidad'daki ailesinin, özellikle de annesinin ziyaret etmesi için yaptığı baskılar karşısında Elders & Fyffes yolcu gemisi TSS Cavina'ya bindi. Gemideyken, geminin Batı Kızılderili yolcularının sert ve esprili açıklamalarını Pat'e gönderdi ve konuşmalarını da lehçeyle kaydetti.
Önce Müslüman dünyayı, romanlarında kullandığı tekniklerle, bir dizi ve portre ve konuşmayla ortaya koydu. Daha sonra roman yazarlığı kariyerinin üstüne inşa ettiği gazetecilik ve gezi yazarlığı sentezinin sağladığı birikim ve öngörü, kendisine Üçüncü Dünya toplumlarının sosyokültürel yapısını, iç işleyişlerini, toplumsal dinamiklerini ve geleceğe bakışlarını anlamada çağdaşlarına oranla önemli avantajlar sağladı. Naipaul’un eski sömürge ülkelerini takıntılı derecede olumsuz temsil eden tutumunun, onun İngiltere ve ABD’de önde gelen edebi şahsiyetlerden biri olarak kabul edilmesinde önemli bir rolü oldu.
Eserleri Batı’da, Doğu’da ve Üçüncü Dünyada önemli tartışmalara konu oldu. İran, Pakistan, Endonezya ve Malezya’ya yaptığı ziyaretleri kapsayan “İnananlar Arasında (Among The Believers)” ve “İnancın Ötesinde (Beyond Belief)” adlı gezi kitaplarının yayımlanmasıyla birlikte Naipaul, “bugünkü İslam” konusunda uzman olarak nitelendirildi.
Başta İslam ülkeleri olmak üzere Hindistan’dan Afrika’ya dek pek çok seyahatte bulundu. Seyahatlerine başlamadan önce önemli sayıda roman yazmış olduğu hâlde en çok gezi eserleri ile tanındı.
Gezi edebiyatı ile kurgu arasındaki farkları gezi edebiyatı lehine bir fırsata dönüştürerek eserlerinde hem Birinci hem de Üçüncü Dünyayı içerecek şekilde küresel bir kimliğe ve söyleme ulaşmaya çalıştı.
İslam ile ilgili temel bilgileri aile çevresinden edindi. Anavatanı olan Trinidad’da aile içinde ırk tartışmalarına yer yoktu ancak henüz çok küçük yaşlardan itibaren Müslüman komşularının kendilerinden farklı olduğunu kesin olarak anlamıştı. Ona göre Müslümanlar güvenilmez, insanı her an alaşağı etmeye müsait sarığı ve ağarmış sakalıyla her türlü tehdit kaynağı olmaya eğilimli insanlardı. Gezi kitaplarından önce, "A Bend In The River (Nehrin Dönemeci)" romanında yer alan Müslüman karakter Salim üzerinden İslam ve Müslümanlara ilişkin düşüncelerini ortaya koydu.
Başlıca eserleri:
The Mystical Masseur (1957; John Lewellyn ödülü)
The Suffrage of Elvira (1958)
A House for Mr. Biswas (1961)
Mr Stone and the Knights Companion (1963; Hawthornden ödülü)
The Mimic Men (1967; W. H. Smith ödülü)
A Flag on the Island (1967)
The Loss of El Dorado (1969)
In a Free State (1971; Booker ödülü)
A Bend in the River (1979)
The Enigma of Arrival (1987)
Kaynak: Kayıntu, A., & Aydın, Ö. VS Naipaul ve İslam. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (18), 853-902.