Ahmed Tevfik Efendi

Ahmed Tevfik Efendi

Kıbrıs Türkleri’nin gerçek anlamda ilk gazetecisi Ahmed Tevfik Efendi’dir. Gazeteciliğe 1891 yılında Zaman gazetesinde başlamış, onun sahibiyle anlaşmazlığa düşmek kendi adına ilk mizah gazetelerimiz olan Kokonoz (1896) ve Akbaba (1897)’yı çıkarmıştır. Bu iki gazetede kendi kaleminden çıkma Kıbrıs’ın en güzel mizah ve taşlama örneklerini vermiştir. Bu türden yazılarını daha sonra çıkardığı Mir’at-ı Zaman gazetesinde de sürdürecekti. Şair Eşrefle Kıbrıs günlerinde aytıştıkları ve mizah alanında ünlü şairi matettiği halk arasında söylenegelmektedir.

Ahmed Tevfik Efendi koyu bir Jöntürk yanlısı idi. Halkı bilinçlendirmek onun şaşmaz hedefi idi. Bu yüzden gerek Kıbrıs ve gerek İstanbul’da zamanın yönetimleriyle ters düşmüş, gazeteleri gibi kendisinin de Osmanlı ülkelerine girmesi yasaklanmıştı.

1908 yılında çok şeyler bekledikleri II. Meşrutiyet’in ilanından sonra birçokları gibi o da düş kınklığına uğrayacak, gazetesinin yayınını sürdüremeyecek ve kimsenin haberi olmadan sessizsadasız bir köşede yaşama gözlerini yumacaktı.

Doğumu gibi, ne zaman ve nerede öldüğü, mezarının nerede olduğu bile bilinmiyor. Belayı İstibdad (1909) adında II. Abdülhamid’in baskıcı yönetimini konu edinen bir tiyatro eserinin varlığına kayıtlarda rastlandığı halde bugüne kadar onu göremedik. Mizah yazıları/ şiirleri henüz bir yerde toplanmış değildir. Eserleri: Hicrân-ı Ebedî, milli dram 3 perde, Zaman Matbaası, Lefkoşa, 1311.