Çetin Yetkin

Çetin Yetkin

1939 yılında, İstanbul'da doğdu. TED Ankara Kolejinde öğrenim gördükten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Aynı bölümde Hukuk Felsefi alanında doktorasını tamamladı. 

Ankara ve İstanbul’da savcı yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1980 yılından itibaren İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesinde öğretim üyeliği yaptı.

1982 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde siyaset bilimi doçenti oldu. 1986-1991 yılları arasında Güneş, Hürriyet ve Milliyet gazetelerinde gazeteci-yazar ve danışman olarak çalıştı. 1991 yılından itibaren Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

1992 yılında Cumhuriyet Tarihi Ana Bilim Dalı'nda profesörlüğe yükseldi. 1997 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Emekliye ayrıldıktan sonra çalışmalarını Antalya’da sürdürdü. 

1 Mayıs 1977 Taksim Olaylarının soruşturma savcısıydı. “Ben mahkeme aşamasına kadar tüm dosyayı incelemekle görevliydim. Tek tek inceleyince bir sürü eksiklikler ortaya çıkıyordu. Ekspertiz raporu alınmamıştı. Kaç kişinin yaralandığı, yaralananların nasıl ve ne şekilde yaralandıkları, sonraki durumları tespit edilmemişti. Sadece ölüler vardı elimizde. Tabancayla vurulmuş adam. Ne otopsi yapıldı, ne de bir tespit. Sanıklar üzerinde yakalanmış tabancalar var. Bu adam hangi tabancayla vurulmuş bakılmadı. Mermiler elde edildi, tabancalar ve boş kovanlar bulundu. Ama balistik raporu yapılmadı. O kovanlar bu silahtan çıktı mı çıkmadı mı ona da bakılmadı.” ifadeleri ile dikkat çekti. 

Cumhuriyet Savcılığı sırasında İstanbul Barosu Yönetim Kurulunca görevinde gösterdiği özen ve titizlik nedeniyle kendisine takdirname verildi. Bülent Dikmener Jüri Özel Ödülü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin inceleme dalında Birincilik Ödülü ve Truva Kültür-Sanat Ödülleri Atatürkçülük Ödülü sahibi idi. 

18 Temmuz 2024 tarihinde vefat etti. 

Eserleri: Karşı Devrim, Türkiye’de Askeri Darbeler ve Amerika, Düşler Evreni, Siyasal Düşünceler Tarihi (5 cilt), Yunan Vahşeti, Rektör Prof. Dr. Cebrail Melek ve Korkunç Düşleri, Antidemokrasizm, Düşünceler–Ne? Nasıl? Niçin?, Milliyetçilik Neden Şimdi, Siyasal İktidar Sanata Karşı, 12 Eylül'de İrtica Nasıl Gelişti, Bir Savcının Not Defterinden, Toplumsal ve Siyasal Açıdan 13 Yazar Üzerine Notlar, Başlangıçtan Atatürk’e Türk Halk Hareketleri ve Devrimler, Yoksa Türk Değil misiniz?, Türkiye’nin Devlet Yaşamında Yahudiler, Adalet Hiç Var Olmadı.