Emile-Auguste Charier Alain

Emile-Auguste Charier Alain

(1868 - 1951): Fransız yazarı, filozofu. 12 yaşında liseye girdi. Bir süre politeknik okuluna gittikten sonra edebiyatla uğraşmaya karar verdi.

Felsefe öğretmeni oldu. Dreyfus olayından sonra politikaya atıldı. Rouen’e yerleşerek Depêche de Rouen gazetesine yazılar yazmaya başladı. Bu arada Birinci Dünya Savaşına katıldı. Savaş yıllarında iki eser yayınladı. Savaştan sonra öğretmenliğe döndü. Düşüncelerini, birkaç sayfayı geçmeyen, konuşmayı andıran sohbetler şeklinde yazdı.

Kısa denemelerinde basit konulardan hareket ederek derin düşüncelere ulaşır. Estetik alandaki eserleri kendisine dünya çapında ün kazandırmıştır.

Yazar, güzel sanatların yanında edebiyat tarihine de ilgi duymuş. Stendhal ve Balzac’a dair iki araştırma yayınlamıştır. Alain siyasî konular üzerine de yazdı; Hristiyanlığı eleştirdi.

Alain, Birinci Dünya Savaşı sonrası humanizmin kurucusudur. İnsanlığın mutluluğa erişmesi tek gayesidir. Türk yazar ve fikir adamlarını da etkileyen Alain’in birçok eseri Türkçeye çevrilmiştir.

Türkçeye çevrilen eserleri: Mesut Olmak Sanatı (Muzaffer Reşit takma adıyla Yaşar Nabi Nayır, 1951), Söyleşiler (Fehmi Baldaş, 3 cilt, 1961-1965), Edebiyat Üstüne (Asım Bezirci, 1965), Minerva veya Bilgelik (Dr. Ayda Yörükân, 1971).