Grup Knar

GRUP KNAR
1992 yılında halk danslarına eşlik etmek amacı ile bir araya gelen biz grup elemanları çalışmalarımızı cemaat koroları na eşlik ederek sürdürdük. KNAR (Lir) adı altında ilk çalışmalarımıza 1995 yılında başladık. Grup olarak yurt içi ve dışında çeşitli sanatsal etkinliklere katılarak Ermeni müziğinden ve danslarından örnekler verdik. Bunlar ağırlıklı olarak Ermenistan kaynaklı besteler ve düzenlemelerdi.

Bu yüzyıl basında Anadolu’da yaşanan zorunlu göçden kaynaklanan sosyal değişim ve toplumdaki modernleşme hareketleri zaman içerisinde Ermeni toplumunun Anadolu’daki yöresel müziklerinden uzaklaşmasında etkin olmuştur. Bugün de Türkiye’deki Ermeni nüfusunun tamamına yakını İstanbul’da yaşamaktadır. Bizler de köklerimizin Anadolu’dan geldiği bilinci ile 1997’den itibaren bu müziğin yok olma sürecine girdiğini görerek çalışmalarımızı bu yöne çevirdik. Elinizde tuttuğunuz albüm bu yöndeki çalışmalarımızın ilk ürünüdür. Dileğimiz sizlerin de desteği ile Anadolu’nun renkliliğini gösteren bu tür çalışmaların devamının gelmesidir.

KNAR/ Gomidas’ın vefakar torunları
Kütahyalı Gomidas Soghomonyan, dünyanın ilk etnomüzikologlardan biriydi. 1880’lerde Anadolu’yu karış karış dolaşıp Ermeni ezgilerini derledi. Anadolu ses dağarını renklendiren yüzlerce ezgi, o ve öğrencisi Mihran Tumacan’ın çabasıyla yok olmaktan kurtuldu, yayımlanıp arşivlere girdi. Knar (Lir), iki araştırmacının mirasına sahip çıkan altı amatör Ermeni müzikçi tarafından 1996’da İstanbul’da kuruldu. Okul arkadaşı dört kuyumcu ustası, bir ilkokul öğretmeni ve bir tekstilciden oluşan grup haftada bir kez, bir üyenin evinde toplanıp çalıyor, söyleşiyor. Knar, ilk CD’sinde aşk türküleri, düğün ezgileri, çocuk tekerlemeleri, ninni, ilahi ve aşık atışmalarından oluşan 18 otantik Ermenice ezgiyi, Anadolu ses geleneğinin ışığında seslendiriyor. Grup üyeleriyle müziklerini konuştuk.