Muhlis Akarsu
20 Şubat 1948 yılında Sivas Kangal ilçesinin MİNAREKAYA köyünde doğdu. Anadolu insanının ezeli mesleğinden olan rençberlikte geçinen Bayram Efendinin üç oğlunun en küçüğüdür. İlkokulu 1962 yılında köyünde bitiren AKARSU , ortaokula Malatyada devam etmiş fakat 2.sınıftan ayrılmıştır.1970 yılında İstanbul’a yerleşti ve bu yılda söz ve müziği kendine ait olan ilk 45’lik plağı çıkardı. 1972 yılında Muhibe(Leyla) hanımla evlenen Akarsu’nun Pınar , Çınar ve Damla olmak üzere 3 kızı vardır. 1980’li yıllarda plak ve kasetlerinden dolayı 3 ay hapis yatmıştır. Şimdiye kadar TRT repertuarlarında 50’nin üstünde eserleri olmakla birlikte , 100 den fazla kırkbeşlik plak, 4 uzunçalar , 40 kadarda kaseti bulunmaktadır.
MUHLİS AKARSU , sanatçı ve ozan kişilğinin yanında girişimciliğiylede adından bahsettiren bir insandı.Saz çalmanın dışında , bir ara İstanbul Sanayi Mahallesi Muhtarlığı , kağıt imalatçılığı , plak kaset yapımcılığı , restorancılık , kafeteryacılık gibi meslekleri denemiştir.
25 yıllık ünvanı boyunca bütün batı ülkelerini dolaşmıştır. 2 TEMMUZ 1993 günü Sivas’ta bir gerici toplulukça yakılıp Şehit edilen bu kültür ve halk adamımızın 33 arkadaşıyla geride bıraktıkları iz hiçbir zaman derinliğini kaybetmeyecek ve gelecek nesillere mazlumluğun , yürekliliğin , kararlılığın ışığı olarak kalacaktır. Ozan sayar ve sanat sever halkımıza düşen en büyük ödev bu demokrasi ve kültür şehitlerimizin geride bıraktıkları mağdur eş ve çocuklarına sahip çıkmaktır....
Halk Ozanı Mahzuni Şerif Akarsu hakkında şunları söylemektedir:
’’Genellikle kış günlerinde yapılan Bektaşi cem ve cemaatlarında yörenin seyitlerinin ve ozanlarının etkisinde kaldı.Pek körpeyken , şiir yazmaya , deyişler , nefesler kurmaya başladı. Bu arada bağlama çalmaya , zakirlik yapmaya yöneldi.Etkileyici bir sesin sahibiydi Akarsu. O’nu 1960’lı yılların dev ozanları arasında aniden parladığını görürüz.
Önceleri klasik Bektaşi kalıpları içinde ismini duyuran , sesini sazını dinleten ünlü arkadaşım , yetmişli , hatta altmışlı Türkiye’de başlayan devrimci kıpırdanışlara yabancı kalamdı.Zamanla dev ozanları ; İhsani , Ali İzzet , Nesimi , Çırakman gibi isimmlerle sahnede görüldü.Son derece yanık ve tok sesiyle bir zamanlar plak ve kasetlerde rekor düzeyinde eserler sergiledi.
’’KULA KULLUK YAKIŞIR MI ? ’’ derken bir başka içtenlik keşfedersiniz Muhlis’imde. Son derece kararlı tavrı, güler yüzü , yanık sesi ve sazıyla mükemmel bir halk adamıydı o ...
OZAN MURTAZA YALÇIN , MUHLİS AKARSUYU ANLATIYOR :
1969 yılları; Halk ozanlarının Aşık Emekçi , Ozan Ferhat , Aşık Yoksul , Aşık Zamani , Feyzullah Çınar , Daimi , Davut Sulari ve Muhlis Akarsu’nun zirvede olduğu dönem.... Demokratik kitle örgütlerinin düzenledikleri gecelerde hep birlikte çalan söyleyen ozanlarımız.Muhlis AKARSU tıpkı soyadının erdiği anlam gibi sahnede akar giderdi..
Akarsu özünde PİR SULTAN ABDAL aşkıyla doludur.PİR SULTAN ABDAL’ı rehber seçmiştir .Kendisinin sonunun darağacı olup olmamasnı hiçe sayardı . Ama diri diri yakılacağını hiçde aklına getirmemişti kuşkusuz. Her mısrasında gericliğe ateş püsküren kardeşlik barış ve dostluğun simgesi olmuş bir ozandı. Belkıs Akkale , Sabahat Akkiraz ve niceleri onun eserleriyle zirveye çıkmıştır.
Muhlis Akarsu Türkiye’yi adım adım gezerek , kendi kültürü olan Alevi Kültürünün tanıtımını üstlenmiş bir ozandı. Be nedenle de devletin TV ve radyosunda yeterli miktarda yararlandırılmamıştır. Akarsu’nun eserleri başka sanatçılar tarafından okunurken , herhangi bir yasaklama getirilmemiş ancak Akarsu okuyunca yasaklanmıştır. 1989 yılı Ankara TRT de program yaptığı dönemlerde bu olayı bizzat yaşadım. Yayınlanmayan çekim elimde bulunmaktadır.
Muhlis Akarsu , Musa Eroğlu , Yavuz Top ve Arif Sağ programına konuk olmuşlar , ancak programın yayınlanması mümkün olmamştır. O dönemde halk müziği TRT ’nide katkıları ile yozlaştırılmış , arabesk ön plana çıkmış söz tamamen yok olmuştu. İşte bu sıralarda yukarıdaki Muhabbet grubu kurulmuştur. Muhabbet grubu Alevi dedelerinin çaldığı kısa kol bağlamayı gündemde tutmuş halk müziğinin düzeyini yeniden yükseltmiştir. Akarsu’nun bu oluşumdaki katkısı ise çok büyüktür.
Akarsu’nun unutulması mümkün değildir.PİR SULTAN kültürü ile birlikte yaşayacaktır . Çünkü birçok amatör ozanın ve sanatçının elinden tutarak piyasaya çıkarmıştır.
Akarsu , yurt dışında da çeşitli programlardada bulunmuş ve birçok ödül almıştır. Akarsu’yu her yıl yapılan Hacıbektaş Törenlerinde görmek büyük bir mutluluktu.
Albümleri
Aramam Seni
Geçmiş Zaman Olur ki
Gönülden Gönüle
Kara Gözlüm
Karlı Dağlar
Muhabbet - 1
Muhabbet - 2
Muhabbet - 3
Muhabbet - 5
Muhabbet - 6
Muhabbet - 7
Ağlama Gülüm
Dam Üstüne Çul Serer
Gurbeti Benmi Yarattım
Ne Tadı Var Ömrümün
Yükledim Göçümü
Dert Oldu
Bırakmadı Sevdan Beni
Deprem
Kalk Gidelim Deli Gönül
Sabah Yıldızı
Ozanların Dili - 1
Deli Lemi
Dünü ve Bugünü
Vururlar Seni/ Sivaslı Kardaşım
Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır
2 Saz 2 Söz
Halk OzanLari - Avrupa Konserleri 1
Halk OzanLari - Avrupa Konserleri 2
Muhlis Akarsu 3
Ne Çare / Deyişler
Bahar Seli Gibi
Ömür Kervanı
Sağın Solun Sayesinde
Muhlis Akarsu 4
Muhlis Akarsu 745
Muhlis Akarsu 1101
Muhlis Akarsu 5