Mümtaz Ener

Mümtaz Ener

1 Eylül 1907 tarihinde Muğla’da doğdu. Osmanlı Devleti’nin son demlerinde dünyaya geldiği için yokluk ve kıtlıklar içinde bir çocukluk dönemi geçirdi. Doğduğu şehri, Muğla’yı çok sevse de eğitimini İstanbul’da sürdürmek istedi ve İstanbul Kadıköy Lisesinde okudu. En büyük hayali tiyatroda boy göstermek olduğundan Darülbedayi’ye girdi.

Anadolu’nun çeşitli yerlerinde 15 yıl süresince tiyatrolarda oynadı. Bu hummalı sürecin ardından 1940 yılında İstanbul’a döndü ve bu sefer sinema sektörüne adım attı. İlk olarak Faruk Kenç’in yönetmenliğini yaptığı Yılmaz Ali adlı polisiye filmde oynadı.

Bu ilk filmden sonra seri bir şekilde birçok sinema filminde boy gösterdi. Kahveci Güzeli, Harman Sonu, Kerim’in Çilesi, İstiklal Madalyası, Baba Katili, Göçmen Çocuğu, Kanlı Küpe, Papatya, Bir Kadın Tuzağı gibi onlarca filmde rol aldı. Yalnızca oyuncu değil, senarist ve yönetmen olarak da yer aldığı yapımlar oldu.  Köroğlu, Onu Affettim, Karadeniz Postası, Kanatlardan Türbe, Güldağlı Cemile, Hürriyet İçin Şahlanan Belde ve İzmir Sokaklarında senarist veya yönetmen olarak çalıştığı filmler arasındadır.

1960’lı yıllardan itibaren giderek şöhreti parladı. Gurbet Kuşları, Krallar Kralı, Fosforlu Cevriyem, Belanın Yedi Türlüsü, Hayatımın Erkeği gibi filmlerle sükse yaptı.

Kötü adamları canlandırdığı filmler olsa da ekseriyetle iyi kalpli, babacan rollerin oyuncusu oldu. 1970’lerden sonra Kanlı Deniz, Açlık, Hınç, Hanzo, Baskın, Sahte Kabadayı, Derbeder, Vahşi Gelin gibi yapımlarda rol aldı.

Oyunculuğuna ek olarak pek çok filmde seslendirme yaptı. Necdet Tosun, Hulusi Kentmen, Memduh Ün, Atıf Kaptan, Ali Şen, Erol Taş, Nubar Terziyan, Osman Alyanak, Sıtkı Akçatepe gibi birçok usta isme sesiyle hayat verdi.

Sinema sektörüne verdiği bunca emeğin ardından 1980’li yıllara doğru yalnızca figüran olarak görünmeye başladı. Zaman geçtikçe sinemadan elde ettiği kazançla ancak günlük ihtiyaçlarını karşılayabildi. Yaşlılığın da getirdiği zorluklar nedeniyle Ataköy’de bulunan evinden ayrılıp önce bir otele yerleşti. Ancak buradaki masrafları karşılayamayacak duruma gelince huzurevine gitti.

Huzurevindeyken verdiği bir röportajda, eşinin kötü bir hastalığa tutulup vefat ettiğini, zor duruma düşme nedeninin ise bazı kan emici yapımcılar olduğunu aktardı.

Yüzlerce filme altmış seneyi aşkın emek veren Mümtaz Ener, 11 Temmuz 1989 tarihinde huzurevinde vefat etti. Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilse de mezar yeri tam olarak bilinmemektedir.