Nurbanu Sultan

Nurbanu Sultan

1525te Paros Adasında doğdu. Gerçek adı Cecilia Venier-Baffodur. Sultan II. Selimin karısı ve III. Muradın annesidir. Venedik Dükü Sebastiano Venierin kardeşi olan, Kiklad Takım Adalarına ait Páros Adası Lortlarından Nicolò Venierle eşi Violanta Baffonun kızıdır.

Barbaros Hayrettin Paşanın Adalar seferi sırasında esir alındı ve 1540lı yıllarda İstanbula getirildi. Perada kurulan köle pazarında, saray hizmetleri için yetiştirilmek üzere satın alındı. Saraydaki diğer hizmetçiler gibi eğitimden geçirildi. Bu eğitimlerden birinde, Hürrem Sultanın dikkatini çekti. Nurbanu zekâsıyla Hürrem Sultanı çok etkiledi ve Manisa sancağına eğitime gönderildi. Hürrem Sultanın aklında, onu oğullarından biriyle evlendirme düşüncesi vardı. Manisa Valisi Şehzade Selimin haremine gönderildi. Güzelliği ve zekâsı gibi özellikleriyle dikkatleri üzerine çekti. 1546da Şehzade Muradı dünyaya getirdi.

Şehzade Murad 1574te tahta çıkınca Valide Sultan oldu ve Saraydaki nüfuzu arttı. Türkiye-Venedik ve Mısır-Venedik ilişkilerinde uzun süreli barışın sağlanmasında etkili oldu. Nurbanu Sultan, Fransa Kraliçesi Catherine de Medicisle mektuplaştı. Catherine, gönderdiği mektupta, Nurbanu Sultandan Etiyopyalı esirler ve zürafa gibi egzotik hayvanlar istedi. Ama mektup ulaştığında Nurbanu Sultan vefat etmiş olduğu için bu diplomatik ilişkiyi Safiye Sultan devam ettirdi ve ona hediye olarak, ısmarladıklarından başka şeyler gönderdi.

II. Selimin Nurbanu için yazdığı şiirler, divan edebiyatının en güzel eserleri arasında gösterilmektedir. Şehzade Selim padişah olunca, Nurbanu da Valide Sultan oldu. Oğlu Muradın da babasından sonra tahta geçmesi, Nurbanu Sultanın Valideliğini devam ettirdi ve Nurbanu Sultan, Hürremden sonra uzun yıllar Osmanlı Devletini kapı arkasından yönetti.

Nurbanu Sultanın 7 Aralık 1583te oğlunun saltanatı sırasında öldü. Cenazesi Ayasofya bahçesindeki II. Selim Türbesine gömüldü. Büyük bir servet sahibi olduğu bilinen Nurbanu Sultan, çok sayıda hayrat bıraktı. Bunların en önemlileri Üsküdar Toptaştaki Arik Valide Sultan Camii ve Külliyesidir. Bu külliye 1583te hizmete açıldı. Külliyeye gelir getirmek için Yeşil Direkli Hamamı, Çifte Hamamı ve Havuzlu Hamamı yaptırdı. Atik Valide Sultan Camii Külliyesi sebillerini ve Semih Paşa, Tunusbağı, At Pazarı ve Körbakkal taraflarındaki çeşmeleri yaptırdı.