Senem Diyici Quartet
Karadeniz, Trabzon özlemi Senem Diyici’yi Anadolu’da hayali bir yolculuğa itti. (Senem Diyici bizleri Karadeniz Trabzon özlemiyle Anadolu’da hayali bir yolculuğa çıkartıyor.) Bugünkü Türkiye’nin Kuzey Doğusu ve Kafkasya’nın Batısı arasında uzanan eski Pontus Krallığı (nın merkezi) ve antik şehir Trapezus,Trabzon kenti,zamanında Bizans İmparatorluğu’na meydan okumuş lazların diyarı, Karadeniz’in tarihini belirlemiş bir yöre. Geçmişte Yunan Pontik Müziğiyle özdeşleştirilen, şimdilerde eski Yunan (Helenistik) eyaletlerinde sıkça rastlanan(yine) Yunan "Yira"sını(!) (Lir’ini) andırır üç telli geleneksel enstrüman (çalgı)Kemençe’nin yurdu.Özellikle balıkçıların itibar ettiği (balıkçılar arasında yaygın olan) ve 1922 göçüyle Yunanistan ihraç edilen dansı Horon’la ünlü bölgesi. Hamsinin balıkçı ağlarından kurtulmak istercesine debelenmesi gibi,kıvrıla tepine dans edenlerin ülkesi.
"Çayelinden" "Denizden" geçip. Karadeniz boyunca yapılan(özlem) yolculuğun(un) son durağı; Trabzon.
Geleneksel Türk Müziği Türklerin Orta Asya’dan getirdikleri sanat geleneklerinin,Anadolu’da bulduklarıyla kaynaşmasından oluşmuş.(Artı)Üstüne üslük, yakın zamanlara kadar Balkanlarda da var olan (altı yüzyıllık) Türk egemenliği, hem geleneksel hem de dini müziğe yansıyan bu sentezi iyice pekiştirmiş. Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan çeşitli halkların ezgilerinde rastlanan çok sayıda ortaklıklar (benzerlikler) bu alaşımın başka bir kanıtı.
İşte bu geleneklerden esinlenen Senem Diyici, geleneksel müzikle caz,eskiyle yeni arasında gezinen ama ayrılmaz bir bağdaşma içerisinde aynı havayı teneffüs eden, kendi müzik evrenini yaratmış.
Senem sesi ve jestleriyle,geleneksel ezgileri tılsımlı bir simyayla yeniden yaratıyor. Yorumundaki incelik bu müziğin ruhunu (özünü)çıkartıp,bizi o dünyanın derinlikleriyle tanıştırıyor.