Türker İnanoğlu

Türker İnanoğlu

18 Mayıs 1936 tarihinde Safranbolu'da doğdu. Babası Abdülhamit’in huzur hocası Mustafa Lütfi Efendi’nin oğlu Dr. Hakkı Nevin, annesi Safranbolu eşrafından Çizmecioğlu ailesinin kızı Nazmiye Hanım’dır. Sonra aileye Sezer ve Berker ikizleri katılsa da Sezer 3 aylıkken vefat etti. Yaşamının ilk 15 yılı Safranbolu ile İstanbul arasında geçti.

Okul ve ilk gençlik yıllarında en büyük tutkularından biri futbol ve sinemaydı. Öncelikli hedefi futbolcu olmaktı, kaleciydi. Bir gün bir maçta kafasına yediği tekme sonucu beyin sarsıntısı geçirdi. Çene kemiği kırıldı, 22 dişi döküldü. Doktor olan babası “Bu iş bitti, artık futbol yok.” dedi. Futbolcu olamayınca grafiker olmaya karar verdi. İstanbul'da Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümünü bitirdi.

Tesadüfen başladığı sinemada yazar Giovanni Scognamillo'nun tanımıyla “Bay Sinema” oldu. Yapımcı Necil Ozon, yönetmen Nişan Hançer ve sanat yönetmeni Zaven Bey, yeni filmlerinin bir bölümünün çekmek istedikleri Kadri Cenani'nin Kanlıca'daki evinde toplandılar. Kadri Cenani, Türker İnanoğlu ile komşuydu. Ve o sırada komşu ziyaretinde olan Türker İnanoğlu, orada Necil Ozon, Nişan Hançer ve Zaven Bey ile tanıştı. O güne kadar sinemayla ilgisi iyi bir izleyici olmakla sınırlıydı, beyazperdeyle ilgili fikirleri Nişan Hançer'i oldukça etkiledi. Nişan Hançer, Türker İnanoğlu'na asistanlık teklifine bulundu.

Aynı yıl çektiği Yosmanın Kızı isimli filmde asistanlık yaptı. Dikenli Yol, Funda, Kıbrıs'ın Belası Kızıl EOKA, Ham Meyve ve Sonbahar'da Nişan Hançer'in asistanlığını yaparken Ömer Lütfi Akad'ın dikkatini çekti. Yalnızlar Rıhtımı ve Yangın Var'da ünlü yönetmenin asistanlığını yaptı.

Yeteneği, iki ünlü yönetmenin asistanlığından elde ettiği deneyimiyle birleşince bir asistan olmaktan daha fazlası hâline geldi. Ozon Film'in sahibi Ahmet Ural Ozon'un teklifi üzerine 1959'da, henüz 23 yaşındayken Senden Ayrı Yaşayamam ile yönetmenlik kariyeri başladı. Filmin başrollerini Aysel Tanju ile Ahmet Ural Ozon paylaştı.  Başka yapımcılar adına çektiği filmlerden sonra 1960'ta Erler Film'i kurdu. Türk sinemasına Türkan Şoray’ı kazandırdı.

Ömer Lütfi Akad'ın asistanlığını yaptığı dönemde çekim günü tutkulu bir taraftarı olduğu Fenerbahçe’nin maçına gitti. Mesai günü maça gitmesine çok kızan ünlü yönetmen tarafından işten atıldı.

1963 yılında yedek subay öğretmen olarak askerlik hizmetine başladı. Taksim ve Hacıhüsrev’de ilkokul öğretmenliği yaptı, vatani görevinin kıta hizmeti bölümünü ise Ezine’de tamamladı.

1964 yılında Filiz Akın’la evlendi. Çiftin, ileride çocuk yıldız olarak “Yumurcak” filmleriyle ünlenecek İlker adlı bir oğulları oldu. Çift 1974’te ayrıldı. 1975 yılında ise hâlen evli olduğu Gülşen Bubikoğlu ile yaşamını birleştirdi. Bu evlilikten kızları Zeynep dünyaya geldi.

Futbol sevgisi, kendisini ikinci kez ölümle burun buruna getirdi. 1972'de Belgrad Ormanlarında Kara Murat çekimlerinde, çekim arasında film ekibindekilerle maç yaparken göğsüne gelen top kalbini durdurdu. Asıl mesleği doktorluk olan Cüneyt Arkın'ın yaptığı kalp masajıyla hayata döndü.

Cüneyt Arkın, bir dönem alkol bağımlısıydı. Cüneyt Arkın'ın eşi Betül Cüreklibatır, alkol bağımlıları için üretilen bir ilaç buldu. İlaç Türkiye'de satılmamaktaydı. Türker İnanoğlu, nüfuzunu kullanarak reçeteyle satılan o ilacı İngiltere'den getirtti. Betül Cüreklibatır ile birlikte gizlice Cüneyt Arkın'ın yemeklerine koydu. Ve Cüneyt Arkın 7 yıl boyunca yemeklerine konan o ilaç sayesinde alkolü bıraktı.

1979 yılında Ulusal Video şirketini kurarak Türkiye’de ilk kez video olayını başlattı. Yurt içinde ve yurt dışında ulusal çatısı altında yer alan 1.860 adet video kulübü ile yerli filmlerin videokaset olarak dağıtımını sağladı, böylelikle Türk sinemasının çok büyük bir krizden geçtiği dönemde Yeşilçam’ın 5 yıl boyunca nefes almasını sağladı.

1981’de Bülent Ersoy’un cinsiyet değiştirme ameliyatına yardımcı oldu. Eşi Gülşen Bubikoğlu ve Nevzat Okçugil ile birlikte Londra'ya gidip ameliyat parasını vererek Bülent Ersoy'un ameliyat olmasını sağladı.

Yunan meslektaşlarıyla ortak dağıtım ağı kurdu. Bu ağ ile Türk filmleri Yunanistan'da, Yunan Filmleri Türkiye'de gösterime girdi. 1979'da kurduğu Ulusal Video, video sektörünün ilk şirketi oldu. FİYAP'ı (Film Yapımcıları Derneği) kurdu ve uzun süre başkanlığını yaptı. SE-SAM'ın (Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği) kurucu üyesi ve ilk başkanı oldu. Halen SE-SAM'ın onursal başkanıdır.

Beykoz'da Türker İnanoğlu ilköğretim okulunu yaptırdı. Aralarında Bir Başka Gece, Hodri Meydan, Gecenin Getirdikleri ve İcraatın İçinden'in de yer aldığı 10 bin saatin üzerinde TV programı yaptı.

İnanoğlu 1985 yılında televizyon programları hazırlamak amacıyla bir stüdyo kurdu ve böylelikle, o dönemde Türkiye’deki tek yayın kuruluşu olan TRT’ye “Bir Başka Gece”, “Hodri Meydan”, “Gecenin Getirdikleri” gibi haber ve eğlence programları hazırladı. Daha sonra özel televizyonların ülkemizde yayına girmesi ile Star TV, Show TV, Kanal 6, ATV ve Kanal D yayın kuruluşlarına da 10.000 saatin üzerinde program hazırladı.

16 derslikli bir ilköğretim okulu ile sinema-televizyon konusunda eğitim veren TÜRVAK-Sinema Televizyon Eğitim Merkezi’ni kurdu. 1997 senesinde TÜRVAK-Türker İnanoğlu Sinema Vakfı’nı kurarak yapımcılığını üstlendiği tüm filmleri ve hakları kendisinde olan TV programlarını bu vakfa devretti. Vakıf, ihtiyaç sahibi sinema çalışanları ve onların ailelerine maddi yardımda bulunmakta, üniversitelerin sinema ile ilgili bölümlerinde okuyan ihtiyaç sahibi öğrencilere burs vermektedir.

TÜRVAK Kitapları adı altında çeşitli eserler yayınladı: Sinema ve televizyon yayınları hakkında çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanan makalelerini bir araya getiren “Sinema-TV Üzerine Denemeler”, kitabın basıldığı 2004 yılına kadar Türk sinemasında üretilen filmlerin tamamına yakınının afişlerini bir araya getiren “5555 Afişle Türk Sineması”, biyografik perspektifinden ülkemizin sinema, televizyon, sanat ve kültür hayatı ile sektörün teknolojik gelişim sürecinin sergilendiği “Bay Sinema”, vb. Yaşam öyküsü TRT, CNN, ATV, NTV, Show TV televizyonlarınca hazırlanan biyografik programlarda ele alınan İnanoğlu’nun hayatı, Giovanni Scoglamillo’nun usta kaleminden yayınlanan “Bay Sinema” adlı kitapta detaylı olarak anlatılmaktadır.

29 Kasım 2011'de Afyon Kocatepe Üniversitesi Senatosu tarafından kendisine fahri doktora unvanı verildi. 3 Nisan 2017'de Karabük Üniversitesi senatosu tarafından Onursal Doktora unvanı verildi. Türker İnanoğlu tarafından Safranbolu'da yaptırılacak Karabük Üniversitesi (KBÜ) Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi binası için 13 Mart 2019'da protokol imzalandı.