Abbas Sayar

21 Mart 1923 tarihinde Yozgat’ta doğdu. Ortaöğrenimini Yozgat Lisesinde tamamladı. Askerliğini 1943 ila 1945 yıllarında yedek subay olarak yaptı. Ertesi yıl evlenerek İstanbul’a yerleşti.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünde dört dönem boyunca öğrenim gördü. Yaşadığı maddi sıkıntılardan ötürü eğitimini ve oradaki bütün düzenini bırakıp memleketi Yozgat’a geri döndü. Bir süre çiftçilikle iştigal etti. Ardından tekrar İstanbul’a gidip burada bir matbaa kurdu.

Matbaasında 15 günde bir yayımladığı gazeteyi daha sonra Yozgat’ta yayımlamaya devam etti. Şehrin ilk yerel gazetesi niteliğinde olan Bozlak, Abbas Sayar sayesinde çıktı. Ayrıca Bozok ve İleri adlı gazetelerde yazılar yazdı. Kısa bir dönem politikayla alakadar oldu. Yozgat Demokrat Parti Müteşebbis Heyeti’nin kurucu isimleri arasında yer aldı. Fakat politikayla olan münasebeti uzun sürmedi.

11 Temmuz 1989 tarihindeki ikinci evliliğini Ayvalık Lisesinde edebiyat öğretmeni olan Hanife Ender Atabek ile yaptı. Bu evliliğin ardından temelli olarak Ayvalık’a yerleşti. Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN, Türk Dil Kurumu ve Edebiyatçılar Derneği gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda üyelik yaptı.

Yazıyla olan ilişkisi ilk olarak lise yıllarda şiirlerle başladı. Ancak daha sonra roman türünde eserler vererek bu alanda da başarılı olduğunu ispatladı. Özellikle 1970 yılında yayımlanan Yılkı Atı adlı romanı çok sevildi ve o yılın TRT Sanat Ödülleri Başarı Ödülü’nü kazandı. Ayrıca Çelo, Can Şenliği, Dik Bayır, Tarlabaşı Salkım Saçak ve El Eli Yur, El de Yüzü isimli romanları vardır.

Çok yönlü bir sanatçı olan Sayar, şiir ve romanın haricinde resimle de ilgilendi. 1990’lı yıllarda Ankara, Antalya, Ayvalık ve İzmir’de çeşitli sergiler açtı.

Bugüne kadar yayımladığı şiir türündeki eserleri ise Gönül Sandalı, Sere Serpe, Neco’ya Mektuplar, Gibi, Şey, Esinti, Boşluğa Takılan Ses ve Şiirler’dir.

5 Ağustos 1999 tarihinde Ayvalık’taki evinde gece yarısı beyin kanaması geçirdi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakıma alındı. Burada yedi gün boyunca verdiği yaşam mücadelesinin ardından 12 Ağustos 1999 tarihinde vefat etti. Şair Can Yücel de aynı tarihte hayatını kaybetti.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Abbas_Sayar

https://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/abbas-sayar