Karl Parlovich Briullov
Karl Parlovich Briullov (Rusça : Карл Павлович Брюллов) (d. 12 Aralık 1799, St. Petersburg - 11 Haziran 1852, Roma) uluslararası ün kazanan ilk Rus ressamdı. Rus neoklasizim ve romantizmindeki öncü kişi olarak görülmekte ve arkadaşları tarafları tarafından "Büyük Karl" olarak çağırılmaktaydı.
St. Petersburg’da Fransız bir aileden Carlo Brulleau isminde doğan Briullov; 1822’ye kadar bu ismi kullanmıştır. İmparatorluk Sanat Akademisi’nde (1809-1821) eğitim almasına rağmen; klasik tarzı öğretmenleri ve kardeşine rağmen sevememiştir. Bu vesile ile, Rusya’yı terkedip Roma’ya yerleşmiş ve burada 1835 yılına kadar genelde portre üzerine çizimler yapmıştır. Ancak ünü tarihsel resimler çizmeye başladığında yayılmıştı.
En fazla tanınmış eseri, Pompey’in Son Günleri (1830-1833) eseridir. Alexander Pushkin ve Gogol’dan Peter Paul Rubens ve Van Dyck’a kadar karşılaştırılmış, sanat tarihinin ölümsüz eserleri arasına girmiştir. Bruillov bu dönemde Avrupa’nın en iyi ressamlarından biri olarak kabul edilmiştir. Bu eserini tamamladıktan sonra, Rusya’nın başkentine geri dönmüş ve aristokratlar ve elit entelektüeller bir çok dost edinmiş; İmparatorluk Sanat Akademi’sinde de yüksek bir konum kazanmıştır.
Akademi’de öğretmen olarak ders verirken (1836 - 1848) yeni bir portre tarzı geliştirir ve bu neoklasik basitlik romantik dokunuşu içinde bulundurur, realizm becerisi ile beraber yüksek seviyede psikolojik öğeler içeren resimler yapar. St. Isaac Katedrali’nin kubbesi için çalışırken, sağlığı bir anda bozulmuştur. Doktorlarının önerilerini dinleyen Briullov 1849’da Madeira’ya taşınmış ve son üç yılını İtalya’da geçirmiştir. Roma’da Cemetrio degli Inglesi mezarlığında gömülmüştür.
Karl Briullov’un eserleri arasında en ilginçlerinden biri de 1837 ile 1838 yılları arasında çizdiği "Bir Türk Kızı" isimli portresidir. Bu dönemde Akademi’de öğretmen olarak ders veren Briullov; neoklasik basitliği ilk olarak bu resimde uygulamış ve romantik dokunuş da eserine yansımıştır. Türk kızının giydiği elbisesi, şapkası ile de o dönemdeki Türk kadınına ışık tutar.
Bu resim Moskova’daki Tretyakov Galeri’sinde bulunmaktadır ve yağlı boya ile tuval üzerine çizilmiştir. Bir Türk Kızı’ndan önce çizdiği eserlerde genelde karanlık bir arka plan kullanan Briullov bu eserinde kırmızı bir renk kullanmıştır.