M. İhsan Arslan
1948'de Sason'da doğdu. Yüksek tahsilini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde tamamladı. Üniversite eğitimi boyunca, 1965- 1969 yılları arasında Ankara Numune ve Ankara Onkoloji Hastanelerinde çalıştı. 1972-1974 yılları arasında Kırıkkale İmam Hatip Lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Askerlik görevini yedek subay olarak Manisa Kırkağaç'ta tamamladı. 1974-1980 döneminde Ankara ve İstanbul'da lokanta işletmeciliği yaptı. 1980-1990 yılları arasındaki on yıllık dönemde, sahibi olduğu dış ticaret şirketi ile uluslararası ticarette ön sıradaki firmalar arasında yer aldı. 1990-2000 yılları arasında yabancı ortakları ile İstanbul' da ayakkabı, Diyarbakır'da kablo, boru ve mermer fabrikaları kurup işletti. Daha sonraki yıllarda Sudan'da çimento ve alçı fabrikalarını kurdu. 1981'de kurduğu inşaat firması ile Ankara, İstanbul ve Diyarbakır da müteahhitlik faaliyetlerinde bulundu.
Aktif siyasete girdiği 2000 yılından itibaren Cezayir ve Katar'da inşaat çalışmalarını sürdürmeye devam etti. Sürdürdüğü yoğun ticari ve sanayi faaliyetlerine paralel olarak ulusal çapta kültürel faaliyetlerde de bulunmayı ihmal etmedi. Muhtelif gazete ve dergilerde yazarlık ve muhabirlik yaparken sahibi olduğu sarı basın kartını 2002'de milletvekili oluncaya kadar taşıdı. Medya alanındaki faaliyetlerini daha çok işveren olarak gerçekleştirdi. 1976'da imtiyaz sahibi olarak haftalık Şura dergisini, 1986'da imtiyaz sahibi olarak Zaman gazetesini ve daha sonra da yine imtiyaz sahibi olarak haftalık Çıngar mizah dergisini çıkararak medya çalışmalarında bulundu. 1991'de kurulan MAZLUMDER'de, kurucu ve dört yıl da genel başkan olarak insan hakları alanındaki çalışmalara katıldı. 1999'da yapılması planlanan erken seçimlerde Fazilet Partisi'nden Diyarbakır milletvekilliği adaylığı için başvuruda bulunması nedeniyle MAZLUMDER’den ayrılıp aktif siyasete ilk adımını attı. Ancak aday gösterilmedi. Fazilet Partisi içinde yaşanan "Yenilikçi- Gelenekçi" ayrışmasında "Yenilikçi" ekibin içinde yer aldı. 2002'de, iki dönem milletvekilliği yapacağı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kuruluşuna aktif katkılarda bulundu. Bir yandan medya çalışmaları, diğer yandan yurt içinde ve yurt dışındaki ticari çalışmaları devam ederken ve 2000'de başlayan yoğun siyasi faaliyetleri yanında sivil toplum ve kültürel çalışmalarını da ihmal etmedi. 1995'te kurduğu vakıf aracılığı ile kültür, eğitim ve sağlık alanında yaygın, kapsamlı çalışmalarda bulunmaya devam etti. Diyarbakır milletvekilliği döneminde kendi imkânları ile yaptırdığı görme engelliler okulunu Millî Eğitim Bakanlığına bağışlayarak Diyarbakır'daki eğitim faaliyetlerine katkıda bulundu.
Kurucu başkanlığını üstlendiği MİA Vakfı adına kuruluşundan itibaren binlerce öğrenciye eğitim bursu vermeye devam ederken son dönemde kuruluşu tamamlanıp faaliyete geçirilen MİA Yaşam Merkezi, yaşlı ve engellilere bakım, özel eğitim, rehabilitasyon ve sağlık hizmetleri vermeye devam etmektedir. M. İhsan Arslan evli ve üç kız, iki erkek olmak üzere beş çocuk babasıdır. Kürtçe ve Türkçenin yanında orta derecede Arapça ve Farsça da bilmektedir.
Kaynak: Aklımda Kalan, M.İhsan Arslan, Kapı Yayınları, 2. Basım, Aralık 2020, İstanbul.