Muhterem Nur

Muhterem Nur

31 Aralık 1932 tarihinde, Makedonya’nın Manastır şehrinde doğdu. Tam adı Aysel Muhterem Kısa’dır. 

Evlilik dışı bir çocuk idi. Annesinin babası, durumu öğrendiğinde kızını Kosova’ya götürdü ve etrafından utandığı için onu kimsenin görmemesi adına evinin şarap mahzenine kapattı. Bir yılbaşı gecesi doğum sancıları başladı, kız kardeşi mahzene şarap almaya geldiğinde kardeşinin hâlini tesadüfen gördü. Muhterem Nur; 16 yaşındaki annesini, kendisini dünyaya getirirken kaybetti. Bunun üzerine teyzesi tarafından büyütüldü. Doğumdan kaynaklanan bir rahatsızlık sebebiyle 5 yaşına kadar konuşamadı. 

1942 yılında, İkinci Dünya Savaşı’nın dehşeti içinden bir kamyonun altında İstanbul’a kaçırıldı. Burada kendisine yeni bir nüfus cüzdanı çıkarıldı ve Olga adı bırakılarak nüfusa Muhterem Kısa adı ile kaydedildi.

Henüz 14 yaşında iken Eyüp’te bir dokuma fabrikasında çalışma hayatına başladı.  

1950’lerin başlarında, mahallelerinde oturan Romanya göçmeni Yıldız adında bir kadın vardı. Muhterem Nur; bu kadının güzelliğini seyreder, kendisine hayran olurdu. Bir gün bahçede gördüğü esnada yanına gitti ve: “Yıldız abla, senin bu kıyafetlerin ne güzel. Nereden alıyorsun bunları?” diye sordu. Yıldız’ın artist olduğunu söylemesi üzerine kendisini de götürmesini istedi. O vakit ilk kez Eyüp’ün dışına çıktı.

Kendisini Beyoğlu’nda ilk keşfeden kişi, orada inzibat subayı olan, sonradan Film San Vakfı başkanı olacak Ümit Utku’ydu.

İlk film teklifini 1950’lerin başında Muharrem Gürses’ten aldı. 1951 yılında, “Yıldızlar Revüsü” filminde figüran olarak sinema hayatına atıldı. Daha sonra Ümit Utku’nun önerisiyle Muhterem Nur ismini kullanmaya başladı.

1952 yapımı “Boş Beşik” filmi, başrol oynadığı ilk film oldu. 1958 yapımı “Üç Arkadaş” filmi, Muhterem Nur’u “yıldız” sınıfına taşıdı. Fikret Hakan, Salih Tozan ve Semih Sezerli gibi üç önemli oyuncu ile başrolü paylaştı.

Türk sinemasının en yetkin uzmanlarından biri olan Âgâh Özgüç, halkın Muhterem Nur’a duyduğu sevginin, Türkan Şoray sevgisinden de büyük olduğunu öne sürdü. 

1961 yılında gazeteci ve aktör Işın Kaan ile evlendi, 1963 yılında boşandı.

Ramazan eğlenceleri için Malatya’da bir gazinoda Müslüm Gürses ile sahne alacaktı. Muhterem Nur, sahnede “Bir Garip Yolcu” şarkısını okuyacaktı. Aynı ekipten başka bir kadın, kıskançlık ile gidip Müslüm Gürses’e: “Söyle o şarkıyla çıkmasın, ben çıkacağım.” dedi. Ancak Muhterem Nur, o şarkıyla çok fazla alkış aldığı için bu durumu kabul etmedi ve ısrarla söyleyeceğini dile getirdi. Bunun üzerine Müslüm Gürses üzerine yürüdü, Muhterem Nur ise kendisine: “Terbiyesiz!” dedi. Müslüm Gürses, Muhterem Nur’a bir tokat attı. Daha sonra hatasını anlayarak özür diledi ve tanışmaları bu şekilde oldu. Müslüm Gürses, henüz çocuk yaşlarından itibaren Muhterem Nur’a âşıktı. 1986 yılında Müslüm Gürses ile evlendi. 

İki Ümit Yaşar Oğuzcan eseri seslendirdi ve bu şarkılar 45’lik bir plakta yer aldı. Plağın A yüzünde “Ağlayanlar İçin”, B yüzünde ise “Ömrümce Ağladım” şarkıları yer aldı.

20 Mart 202 tarihinde, İstanbul’da vefat etti. 

300’ü aşkın film ve dizide rol aldı. Bazıları şunlardır:

Beni Mahvettiler (1951)

Cinci Hoca (1953)

Izdırap Şarkısı (1955)

Zeynebin İntikamı (1956)

Üç Arkadaş (1958)

Ben Bir Günahsızım (1959)

Kadın Asla Unutmaz (1961)

Beş Kardeştiler (1962)

Beni Osman Öldürdü (1963)

Koçero (1964)

Dağlar Kızı Reyhan (1969)

Denizin Kanı (1978)

Kuşlu Çorap (televizyon dizisi, 1988)