Nazan Erkmen
1945 yılında Balıkesir’de doğdu. 1965 yılında İstanbul, Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinden mezun olduktan sonra konservatuar piyano bölümünde altıncı sınıfa kadar eğitim görerek Piyanist Verda Ün ile çalıştı. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde, Prof. Dr. Mustafa Aslıer ile tamamladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde; 1994’te doçent, 1996’da profesör oldu. 1998–2005 yıllarında dekan yardımcısı ve 2003–2005 yıllarında grafik bölüm başkanı, 2003–2005 yılları arasında ise Kadın Eserleri Kütüphanesi Bilgi Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. 2006 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan görevine atanarak fakültenin ilk kadın dekanı oldu. İllüstrasyon alanında uzmanlaştı. 2011 – 2014 yılları arasında Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlık görevini tamamladı, şu anda aynı üniversitenin Sanat Danışmanı ve Grafik bölümü başkanı olarak öğretim üyeliği görevini de sürdürmektedir.
Türkiye’de ve uluslararası sanat ortamında özellikle resimlediği kitaplarla ve kadınlarla ilgili mitoloji çalışmaları ile ilgi gördü. İtalya UILM Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından sanatında, yaşamında çocuk ve kadını ön plana alıp, yaşamını bu konulara vakfeden önemli sanatçı olarak seçildi. 1989–2006 yılları arasında yüzün üzerinde kitap resimledi. Süreli yayınlarda da illüstrasyonları yayınlandı.
Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Posta Genel Müdürlüğü tarafından “Uluslararası Intercept Pulları – Masallar ve Efsaneler Serisi”, “Atatürk”, “23 Nisan” başlığı altında pulları basıldı. Yurt dışı sergileri arasında İtalya, Belgrat, Sarmede, Bratislava, Kore, Seul, Münster, Tahran gibi şehirlerde katıldığı Concour ve bienaller yer almaktadır. Yurt içinde 50’nin üstünde kişisel sergi açtı. Yurt dışında 7 kişisel sergi açtı, 23 sergiye katıldı. Çocuk eğitimi ve sanat üzerine makaleler yazdı. Çeşitli sempozyum, panel ve kongrelere bildiriler sundu, 50’ye yakın konferans verdi.
Resimlerinde, özellikle çocuk figürleri, mitolojik ögeler ve Türk kültürüne ilişkin ögeler yer almaktadır. Özellikle çocuk figürlerinin yer aldığı destansı ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan çalışmalarının her birinde gerçeküstücülük akımının özelliklerine rastlanmaktadır. Airbrush (püskürtme) tekniğiyle yaptığı çalışmalarda; Anadolu ve Türk efsaneleri, Sümer, Hitit, Asur, vs. medeniyetlerin mitleri ve tarihî ögeler geniş bir yer bulmaktadır. Çalışmalarında yerel kültürel ve folklorik ögeleri işlemektedir. Çalışmalarında bir diğer olgu da karamsar etkiler yerine; son derece canlı, insana dair güzel duygu ve düşünceler uyandıran bebek-melek imgeleridir.
Eserlerinde; Dede Korkut, Nasreddin Hoca ve Antik Yunan, Ön Asya Efsaneleri, Kelebek Kadınlar gibi Anadolu topraklarında var olan kültürlerin yansımaları ve bu kültürlere ilişkin ögeler geniş bir yer tutmaktadır. Örneğin, Dede Korkut temalı eserlerinde, İslamiyet öncesi göçebe Türk kültürünün önemli ögeleri arasında yer alan hayvancılık, koyun, keçi gibi figürler ile o dönemde kadına verilen yüksek değerin de bir yansıması olarak kabul edilecek kanatlı melek kadın figürlerine rastlanmaktadır.
Ödülleri:
1986 Redhouse Yayınevi Dünya Masalları Resimleme Yarışması jüri özel ödülü
1992 TC Kültür Bakanlığı “Kitap ve Sevgi” Afiş Yarışması Birincilik Ödülü
1992 Noma Concours Unesco, Kitap Resimleme Ödülü, Bratislava
1993 Noma Concours, Asya Çizerleri Kitap Resimleme Bienali, Unesco, Mansiyon, Japonya
1993 Mimar Sinan Üniversitesi – Eczacıbaşı A.Ş. “AIDS” Afiş Yarışması Üçüncülük Ödülü
1995 Türkiye Büyük Millet Meclisi 75. Yıl 23 Nisan Çocuk Bayramı Afiş Yarışması, Üçüncülük ödülü
1995 TC Kültür Bakanlığı Yayımlar Dairesi Başkanlığı “Eflatun Cem Güney Çocuk Kitapları Yarışması” Mansiyon Ödülü
1995 TBMM 75.Açılış Yıl dönümü 23 Nisan Çocuk Bayramı Afiş Yarışması 3.Ödülü
1997 TBMM 77.Açılış Yıl dönümü Milli Egemenlik Afiş Yarışması 3.Ödülü
1998 Pen Yazarlar Derneği, Edebiyat Eserlerini Resimleme Birincilik Ödülü
2000 TBMM 80. Açılış Yıl dönümü Afiş Yarışması Mansiyon ödülü
2001 Doğu Avrupa İllüstrasyon Bienali İllüstrasyon alanında Onur Ödülü, Japonya
2002 Çocuk Edebiyatı ve Sanatçılar Birliği Ödülü, Ankara
2004 First Biennale of Asian Illustrators 2004, Onur Ödülü, Oita, Japonya
2006 Mevlana Derneği, Yılın Başarılı Sanatçıları Ödülü, İstanbul
2008 Hans Christian Kitap Resimleme Ödülü Türkiye adayı
2013 “Kibele Kadınlar Ödülü” Beşiktaş Belediyesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği
2014 TÜMBİAD Türk Demokrat İş Adamları ve Bürokratları Derneği “Yılın Sembol Kadınları” Ödülü
2015 Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, 2015 Yılı Önder Kadın Sanatçı Ödülü, Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi