Osman Yüksel Serdengeçti
(1917 - 10 Kasım 1983): Yazar, şair. Akseki’de doğdu. Asıl adı Osman Zeki Yüksel’dir. Ortaokulu Antalya’da, liseyi Ankara’da Atatürk Lisesinde okudu. A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü 2. sınıf öğrencisi iken 1944 Milliyetçilik Olayında Nihal Atsız ve Alparslan Türkeş’le birlikte tutuklandı. Hapisten çıkınca fakülteye devam ettirilmedi. Ateşli bir şekilde millî meseleleri savunan Serdengeçti dergisini çıkardı. Derginin birçok sayısı toplatıldı ve hakkında sayısız dava açıldı; sık sık tutuklandı. Dergi 1947-Şubat 1962 arasında 47 sayı yayınlanabildi. AP listesinden Antalya milletvekili seçildi (1965-1969). Partisine tenkitler yöneltince ihraç edildi. Millî Selâmet ve Milliyetçi Hareket partilerinde politik çalışmalarda bulundu. Yeni İstanbul gazetesinde ’Selâm’ başlığı ile günlük fıkralar yazdı.Millî konularda son derece hassastı. Yazı ve şiirlerinde iğneleyici sert bir dil kullandı, döneminin gençliği üzerinde büyük etki uyandırdı.
Eserleri: Mabetsiz Şehir, Bir Nesli Nasıl Mahvettiler, Bir Millet Neden Ağlar, Gülünç Hakikatler, Ayasofya Davası, Türklüğün Perişan Hali, Mevlâna ve Mehmet Âkif, Kara Kitap, Radyo Konuşmaları, Müslüman Çocuğunun Şiir Kitabı (Antoloji), Hasret İklimi, Gurbet Sürgünü, Vuslat Köprüsü.
Osman Yüksel Serdengeçti ile ilgili nükte ve anekdotlar Hüseyin Üzmez’in Şu Bizimkiler (1992) kitabında yer alır.
Bütün eserlerini Türk Edebiyatı Vakfı yeniden yayınladı (1994).
Osman Yüksel Serdengeçti’yi anlatan kitaplar: Abdurrahim Balcıoğlu, Osman Yüksel Serdengeçti (1992); Rasih Yılmaz, Toros Yüzlü Adam (1998).