Öztürk Serengil

Öztürk Serengil

2 Mayıs 1930 tarihinde, Artvin’de doğdu. Babası tarih öğretmeni Turgut Bey ve ilkokul öğretmeni Suadiye Hanım idi. 

Sürekli olarak oyuncu olma hayali kurardı. Cemal Akyıldız ile birlikte sinemaya gittiklerinde Serengil, oradaki enteresan hareketleri okulda taklit ederdi. Kovboy filmlerindeki oyuncuları özellikle çok başarılı canlandırırdı. Öğretmenleri bile bu durumu fark ettikleri için ona övgüyle hitap ederdi. Her anı, her hareketi herkesin dikkatini çekerdi. Öğretmenleri Serengil’i tahtaya kaldırmaz, soruları oturduğu yerden cevaplamasına müsaade ederlerdi ve böylece notunu alırdı. Çünkü tahtaya kalktığı anda tüm sınıf gülmekten kırılırdı.

Lise ikinci sınıftan sonra öğrenimini bırakarak geleceğin ünlü bankeri Banker Kastelli Cevher Özden ve geleceğin ünlü ressamı Cemal Akyıldız ile birlikte 1949 yılında İstanbul’a geldi. 

1950’li yıllarda Babıali’de ressamlık yaptı. 

1953 yılında “Oğlum Edvard” adlı oyunla sanat hayatına başladı. 1956 yılında vestiyer görevlisi olarak çalıştığı Oda Tiyatrosu’nda 1958 yılında sahnelenen bir oyunda küçük bir rol alınca Muhsin Ertuğrul’un dikkatini çekti ve 1959 yılında Şehir Tiyatroları’nda görev aldı.

“Üçüncü Kat Cinayeti” (1954) filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. 

Oyuncu Fikret Hakan, verdiği bir röportajda, Serengil’e ilişkin, "Öztürk, üç sac ayağından birisiydi. Ahmet Tarık Tekçe ve Sadri Alışık ile birlikte 50 yıl içerisinde Türk sineması bu üç komedyen kötü adamla ayakta kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Kötü adam tiplemelerinde rol aldı ve argolu komedilerin vazgeçilmez oyuncusu hâline geldi. “Adanalı Tayfur” tiplemesi ile ün yaptı. 1966 yılında sinema oyunculuğunun yanı sıra sahneye de çıkarak şovmenlik yapmaya başladı.

Televizyonda "Gülünüz Güldürünüz" adlı yarışma programını hazırladı ve sundu. 

Güldürü plaklarından birisi de Timur Selçuk’un "İspanyol Meyhanesi" adlı şarkısının parodi versiyonu olan "İsmail’in Meyhanesi" idi. Ancak bu plak çıkınca araları bozuldu. Timur Selçuk, daha sonra mahkeme kararıyla bu plakları toplattı.

Kendi yaşamının öz eleştirisini yaptığı “Yeşilçam’ı Benden Sorun” adlı kitabı yayımlandı.

4 evlilik yaptı. Bu evliliklerinden Seren Serengil, Cengizhan Serengil, Timur Serengil ve Seray Serengil isimli çocukları oldu. 

Ekrem Bora ve Fikret Hakan’la gittiği Almanya’da twist dansıyla tanıştı, Türkiye’ye döndükten sonra bu dansı kendi tarzına uyarladı ve "Twist Kralı" olarak anılmaya başlandı.

"Abidik gubidik", "yeşşe", "şepkemin altında", "kelaj" ve "bilekis" gibi kendi ürettiği birçok absürt kelimeyi, izleyicilerin diline pelesenk etti.

Beyin ödemi sebebiyle iki kez ameliyat oldu. Geçirdiği felç nedeniyle ömrünün son bir yılında yürüyemez hâle geldi. Konuşma merkezi hasar gördüğü için de son günlerinde konuşma yeteneğini kaybetti. 11 Ocak 1999 tarihinde vefat etti. 

300’e yakın filmde rol aldı. Bazıları şunlardır:

Yetim Yavrular (1955)

Ömrüm Böyle Geçti (1959)

Osman Çavuş (1960)

Kaderin Önüne Geçilmez (1961)

Fatoş’un Bebekleri (1962)

Kadın Berberi (1964)

Gırgıriyede Büyük Seçim (1984)

Bul Karayı Al Parayı (1993)

Kılıbıklar (1994)