Emel Esin

(1914 - 25 Şubat 1987): Yazar, araştırmacı. İstanbul’da doğdu. Ahmed Ferid Tek ile Aydemir’in yazarı Müfide Ferid’in kızı. Paris’de Ecoles des Sciences Politiques’in Tarih Bölümünü bitirdi. Sorbonne Üniversitesinde yüksek matematik sertifikası aldı. Paris ve Viyana güzel sanatlar akademilerinde mimarî, resim, mozaik, vitray ve gravür eğitimi gördü. Paris Üniversitesinde sanat tarihi üzerine doktora verdi.

Emel Esin önce resimle uğraştı. Orta Asya’ya yaptığı geziler sonucu Türkistan sanatını ve Türk kültürünün çeşitli alanlarını incelemeye başladı. Yurt içi yurt dışı birçok kongreye katıldı, dergi ve gazetelerde ilmî çalışmaları yayınlandı. İstanbul’da öldü. Karacaahmet Mezarlığında gömüldü. Vasiyeti üzerine Türk kültürü sahasındaki çalışmaları desteklemek ve yapılan araştırmaları yayımlamak üzere 28 Aralık 1989’da Tek-Esin Türk Kültürünü Araştırma Geliştirme Vakfı kuruldu.

Eserleri: Türkistan Seyahatnamesi (1959), Selçuklu Devrine Ait Resimli Bir Anadolu Yazması (1. cilt, 1963), Mecca the Blessed Madinah the Radiant (Mekke ve Medine hakkında tarihi bilgiler ve geleceği üzerine düşünceler. London 1963). Lebbeyk (Hac hatıraları, 1968), Turkısh Art in Cyprus (1969), Sadullah Paşa Yalısı (1977), İslâmiyetten Önceki Türk Tarihi ve İslâma Giriş (Türk Kültürü El Kitabı’ndan ayrı basım, 1978), Türk Kosmolojisi (1979; yeni baskısı: Türk Kosmolojisine Giriş, 2001), Türk Kültür Tarihi İç-Asya’daki Erken Safhalar (1986).