Ferhan Şensoy
1951 yılında, bir ilkokul öğretmeni olan Müjgan Şensoy ve Çarşamba Belediye Başkanı, tüccar Yusuf Cemil Şensoy’un çocukları olarak Samsun’un Çarşamba ilçesinde doğdu. 1957’de, Samsun’daki Gazi Osman Paşa İlkokuluna başladı. 1961’de girdiği Galatasaray Lisesinde bir süre öğrenim gördüyse de liseyi 1970’te Çarşamba’da bitirdi.
Öykü ve şiirleri ilk kez 1969’da Yeni Ufuklar ve Soyut dergilerinde yer aldı. Yazdığı skeçler ilk olarak Devekuşu Kabare'de, 1970 yılında oynanmaya başlandı. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümünde okurken de Yeni Ufuklar’da öykü yazmaya devam etti. Je M'en Fous Bilader isimli yarı Fransızca yarı Türkçe bir oyun yazdı ve kurduğu Galatasaray Oyuncuları isimli amatör toplulukla Haldun Taner'in önderliğinde, Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun salonunda prova yaptı.
1971’de, Ayfer Feray Tiyatrosu’nda, Grup Oyuncuları ile beraber profesyonel oyunculuğa adım attı. İlk profesyonel yönetmenlik deneyimini de, Paravana Kabare’nin sergilediği, İsmet Küntay’ın yazdığı Güm Güm Güm adlı oyunda yaşadı. 1972’de Fransa’ya gitti ve tiyatro öğrenimine Strazburg'da Ecole Superieure d'Art Dramatique adlı okulda başladı. 1973’te, yönetmen Jerome Savary'nin asistanlığını yaptığı De Moise A Mao’da oynadı. İlk oyun denemesi olan Güle Güle Godot'yu, Fransızca olarak Godot Go Home ismiyle yazdı. Fransızca bir kolaj oyun olan Proche - Orient Lointain! oyununu, Nazım Hikmet, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Yunus Emre gibi Türk yazarların metinlerini de kullanarak yazdı. 1974’te Montreal'de, Theatre Patriote'da Fransızca olarak yazdığı Ce Fou De Gogol adlı oyununu sahneye koyan Şensoy, aynı şehirdeki Theatre De Quatre - Sous'da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Radio Canada'da ikinci kez yayımlanan Ce Fou De Gogol oyunu 1975’te, Montreal'de, kendisine en iyi yabancı yazar ödülünü getirirken tek kadın oyuncusu Monique Mercure de en iyi kadın oyuncu ödülünü aldırdı.
Türkiye'ye dönmesinin ardından, 1976’da Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda, yazarlığını da yaptığı Dur Konuşma Sus Söyleme adlı oyunda rol aldı. Türk Yazarları Tiyatrosu'nda da oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Aynı sene ilk televizyon skeçlerini yazmaya başladı ve Ali Poyrazoğlu'yla beraber rol aldığı bu skeçlerin birinde, bir garson rolüyle ilk kez televizyona çıktı. Nisa Serezli - Tolga Aşkiner Tiyatrosu'nda oyunculuk yapan Şensoy yine 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda çeşitli skeçler yazdı.
1977’de, ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nu yayımladı. Yönetmenliğini Temel Gürsu’nun yaptığı Kızını Dövmeyen Dizini Döver ile ilk kez bir film çalışması yaptı, 1978’de Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu'nu kurdu ve kendi eseri olan, İdi Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı. O sene, Anyamanya Kumpanya'dan ayrılan Şensoy, daha sonra Ayfer Feray Tiyatrosu’na geçti ve oyunculuğa burada devam etti.
1979’da, TRT’de, kendi yazdığı Sizin Dershane dizisinde oyunculuk yapan Şensoy, Ayfer Feray Tiyatrosu'nda da yine kendi yazıp yönettiği ve müziklerini yaptığı Hayrola Karyola oyununda rol aldı. Stardust Gece Kulübü’nde, yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası'yla sahneledi. Aynı kulüpte, Arda Uskan'ın yazıp Fuat Güner'in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterisinde rol aldı.
1980’de Ortaoyuncular adıyla kendi tiyatrosunu kurdu. Her oyundaki emeği geçenlere, zaman gözetmeksizin oyun gelirlerinden pay vererek mali olarak da Türk Tiyatrosu'nda kendine özgü bir yer edinmiştir. 14 Mart 1980'de Harbiye'de, Yapı Endüstri Merkezi Salonu’nda ilk kez perdelerini açan ve elliyi aşkın oyunun oynandığı Ortaoyuncuların bünyesinde, Nöbetçi Oyuncular adlı bir gençlik grubu kurarak, yeni tiyatro sanatçılarının yetiştirilmesine katkıda bulundu. Şahları Da Vururlar oyununda yönetmen ve oyuncu olarak yer aldı. Fuat Güner'le birlikte müziklerini de yaptığı bu oyun, Avni Dilligil Jüri Özel Ödülü ve Dergi-13’ün, En Başarılı Oyun Ödülü’ne layık görüldü. Kenter Tiyatrosu'nda dört haftalık gösteriden sonra, Ortaoyuncular, Şahları Da Vururlar’ı, 10 Kasım 1990'da taşındıkları Beyoğlu'ndaki Küçük Sahne'de sahnelemeye devam etti.
1981’de, Parasız Yaşamak Pahalı’yı yazan ve Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı oyununu yazan ve yöneten Şensoy, Fuat Güner ve Özkan Uğur'un müziklerini yaptığı oyunda, Zeliha Berksoy'la beraber rol aldı. Şensoy, Küçük Sahne'nin 30. yılı dolayısıyla, Suzan Uztan ve Mücap Ofluoğlu, Ortaoyuncular'ın konuğu olarak, Aleksıev Arbuzov'un Eski Moda Komedyası’nda oynadı. Ofluoğlu'nun sahneye koyduğu oyunun dekorunu yapan Şensoy’un oyundaki performansı kendisine, Tiyatro-81’in, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü getirdi.
1982’de, Afitap'ın Kocası İstanbul kitabının yayımlanmasının ardından, Nöbetçi Tiyatro'da Dürrenmatt'ın Büyük Romulus oyununu, En Büyük Romulus Başka Büyük Yok adıyla sahneye koydu. Ayrıca kendi eseri Kiralık Oyun'u yönetti, oyunun müziklerini yaptı ve rol aldı. Brecht'in, 7 şiirinden yola çıkarak yazdığı, Anna'nın Yedi Ana Günahı'nı yöneten Şensoy, Fırıncı Şükrü, Deli Vahap, Nuri Ve Ötekiler gibi oyunları da yazıp yönetti. 1984’te, Nöbetçi Tiyatro'da, Afitap'ın Kocası İstanbul'u sahnelemesinin ardından, İstanbul'u Satıyorum oyununu yazdı.
1984’te Şahları Da Vururlar'la yeniden sahneye çıkmaya başladı. O sene kendi yazdığı Köşedönücü adlı televizyon dizisinde oynadı. Yeniden yazıp yönettiği ve müziklerini yaptığı, Hayrola Karyola oyununda sahneyi, Nurhan Damcıoğlu ile paylaştı. 1985’te, Aristofanes’in Eşek Arıları'nı yeniden uyarladı. Şensoy, oynadığı bu oyunu yönetirken, Köşedönücü filminin senaryosunu yazdı ve yönettiği filmde oynadı. Daha sonra, Nöbetçi Tiyatro'da bir Çehov kurgusu olan, Çehov'lardan Bir Demet'i sahneye koydu. 1986 yılında Gündeste kitabı yayımladı. Karl Valentin'in skeçleri ve yaşamından yazdığı ve yönettiği, İçinden Tramvay Geçen Şarkı oyununda, sahneyi Hümeyra ve Grup Gündoğarken ile paylaştı.
Aynı sene, yazdığı Şey Bey televizyon dizisinde de oynadı. Parasız Yaşamak Pahalı adlı oyununu film senaryosu olarak yeniden yazdı ve yönetmenliğini yaptı. 7 Şubat 1987 gecesi, yazıp yönettiği ve gerici kesimin tepkisini çeken Muzır Müzikal’in, 77. gösterisinden sonra, sahnelendiği Şan Tiyatrosu şüpheli bir biçimde yandı. Grup Lokomotif, Derya Baykal, Bülent Kayabaş, Sevil Üstekin ve Tarık Papuçcuoğlu'nun sahne aldığı oyun yüzünden mahkemeye verilen Şensoy, 21 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Muzır Müzikal’in son bulmasının ardından tek kişilik bir gösteri olan Ferhangi Şeyler’de oynadı. Daha sonra, Varsayalım İsmail adlı yazıp yönettiği televizyon dizisindeki performansıyla, Nokta’nın Doruktakiler Ödülü’nün sahibi oldu. 1988’de, kendisine Ulvi Uraz Ödülü ve Sanat Kurumu Ödülü’nü getiren, İstanbul'u Satıyorum oyununu yeniden yazdı ve müziklerini yaptı. Münir Özkul ve Erol Günaydın'ın katılımıyla Ortaoyuncular’da oynanan oyunu yönetti.
İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda, Haldun Taner'in Keşanlı Ali Destanı'nı sahneye koydu. 1988’de Anca Visdey'in Don Juan İle Madonna oyununu Fransızca’dan çevirdi. Yönettiği oyunda, Derya Baykal'la sahneyi paylaştı. Aynı yıl Soyut Padişah oyununu yazdı. 1989’da yönetmenliğini yaptığı oyunda rol aldı. İstanbul'u Satıyorum ve Ferhangi Şeyler gösterileri sürerken, Avni Dilligil Ödülü, İsmail Dümbüllü Ödülü, Nasrettin Hoca Mizah Ödülü, Kültür Bakanlığı Jüri Özel Ödülü, Heygirl Dergisi Yılın Oskarları Ödülü gibi ödüllerin sahibi oldu.
1989’da, Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen "Kavuk"u Münir Özkul'dan devraldı. Tarihî Ses Opereti'ni onardı ve Ses 1885 adıyla açtı. Sahnenin onarılmasının ardından Ortaoyuncular, Soyut Padişah’ı oynadıkları Küçük Sahne'den Ses 1885'e taşındılar.
1990’da, Pierre-Henri Cami'nin yaşamı ve yapıtlarından yola çıkarak yazdığı Yorgun Matador'u yönetti ve bu oyunu ile Doruktakiler ve Altan Erbulak Ödülleri’ni getirdi. 1991 senesinde, Ünyeli amatör yazar Cihan Öksüz'ün skeçlerinden oluşturduğu, Aşkımızın Gemisi Fındık Kabuğu oyununda yönetmenlik ve oyunculuk yaptı. İstanbul'u Satıyorum adlı eseri, Tomris Uyar tarafından İngilizce’ye çevrildi. Aynı sene, Güle Güle Godot'yu ve Show-TV için yaptığı, Varsayalım İsmail dizisini yeniden yazdı. Yayımlanan Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı kitabı ile bir kez daha Nokta Dergisi’nin Doruktakiler Ödülü’nü kazandı.
1992’de, İngilizce Bilmeden Hepinizi I Love You kitabı yayımlandı. Yazdığı ve yönettiği ve müziğini Fikret Kızılok'un yaptığı Köhne Bizans Operası'nda oynadı. 1993’te, yeniden yazdığı Parasız Yaşamak Pahalı oyununu sahneye koydu ve Alper Maral ile birlikte müziklerini yaptı. Şu Gogol Delisi adlı oyununu Türkçe olarak yeniden yazdı. Avni Dilligil En Özgün Oyun Ödülü aldı. Güle Güle Godot ve Denememeler aldı iki kitabı yayımlandı. Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı oyunu amatör bir Türk tiyatro topluluğu tarafından New York'ta sergilendi. Devam eden Ferhangi Şeyler gösterileriyle, Altın Objektif Ödülü’ne layık görüldü. Bu dönemde bir televizyon kanalında Kaybet-Kazan isimli bir yarışma programının sunuculuğunu yaptı.
1994 senesinde, kiraladığı bir gemiyi yüzen tiyatroya dönüştüren ve İçinden Dalga Geçen Tiyatro adını verdiği bu geminin tiyatro salonunda, yazdığı yönettiği ve müziklerini yaptığı, Seyircili Seyir Defteri adlı oyunda oynadı. Şensoy, aynı geminin 2. katındaki barda, gece 12.00’den sonra, Kırkambar - Gece Tiyatrosu kabare gösterisini sergiledi. Perdesini Kuruçeşme'de açan, daha sonra demir alarak Fenerbahçe'ye giden bu yüzen tiyatro projesi, Ferhan Şensoy’a İsmail Dümbüllü Ödülü’nü getirdi.
Bir televizyon kanalında, Bağımsız Federe Ferhan Şensoy Televizyonu isimli haftalık bir program yaptı. Güle Güle Godot adlı eseri, Paris'te amatör bir tiyatro topluluğu tarafından Fransızca’ya çevirilerek, Adieu Godot ismiyle oynandı. Hayrola Karyola oyunu da, Yugoslavya'da Prizren Kültürevi Türk Tiyatrosu'nda oynandı. Aynı sene Amsterdam'da bir Türk tiyatro topluluğu tarafından oynanan Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı ve Parasız Yaşamak Pahalı oyunları daha sonra da, Amsterdam Deneme Sahnesi Topluluğu tarafından sahneye kondu. Haneler oyununu yeniden yazdı ve Antalya Devlet Tiyatrosu'nda sahneledi. Anca Visdey'nin Femme-Sujet isimli oyununu, Fransızcadan Türkçeye, Aptallara Güzel Gelen Televizyon Dizileri adıyla çeviren Şensoy, Altın Frekans Ödülü’nü kazandı.
1995 senesinde yazıp yönettiği Üç Kurşunluk Opera'da oynadı. Yazdığı ve müziklerini yaptığı, Felek Bir Gün Salakken adlı tek kişilik oyununun dünya prömiyerini Çarşamba'da yaparak, bir Anadolu turnesiyle oynamaya başladı. Bir televizyon kanalı için Boşgezen ve Kalfası isimli televizyon dizisinin senaryosunu kaleme aldı. Yönettiği oyunu, o sene Kültür Bakanlığı’nın En İyi Topluluk Ödülü’nü alan Ortaoyuncularla birlikte oynadı. 1996’da, Şensoy’un Ferhangi Şeyler adlı oyunu, Stuttgart, Duisburg, Bochum, Berlin, Wuppertal, Köln, Nürnberg, Münih, Frankfurt, Hamburg, Amsterdam ve Zurih'de sergilendi. Daha sonra Cumhuriyet gazetesinin haftalık mizah eki Dinozor'da yazmaya başladı ve Güle Güle Godot oyunu Huroman Nevruzova'nın çevirisiyle Rusya'da yayımlanandı.
1997’de, Aptallara Güzel Gelen Televizyon Dizileri'nin Londra'da iki kez sergilenmesinin ardından, Haldun Taner'in, düz yazı, öykü, skeç ve şarkılarından, Haldun Taner Kabare isimli bir oyun kurgulayan ve Derya Baykal'ın sahneye koyduğu oyunda rol aldı. Aynı sene 11 Aralık'ta, kendisine En Başarılı İletişimciler ve En İyi Deneme Yazarı ödüllerini aldı. 1998’de, Falınızda Rönesans Var adlı bir kitabı yayımlandı. Yazdığı Çok Tuhaf Soruşturma adlı oyunun sahneye koydu. 1999 senesinde, eşi Derya Baykal için, Şu An Mutfaktayım adlı tek kişilik kadın oyununu yazdı.
Haziran 1999'da Ayın İletişimcisi Ödülü’nün sahibi olurken, Ferhangi Şeyler, Londra, Magosa, Washington, New York, Montreal ve Toronto’da sergilenerek 1350. gösterisine ulaştı. CINE-5 için yazıp yönettiği ve müziklerini yaptığı, Ferhan Şensoy T.V. isimli tek kişilik bir televizyon programını hazırladı. Oyun Atölyesi’nde Steven Berkoff’un, Dolu Düşün Boş Konuş isimli oyununu sahneye koydu ve oyunun sahne dekorlarını yaptı.
2000’de, Anton Çehov’un eseri Vişne Bahçesi’ni, çağdaş bir Karadeniz öyküsü şeklinde, Fişne Pahçesu – Çehov Lazdur Laz Kalacaktur adıyla kendi üslubuyla baştan yazdı ve Ortaoyuncular ile sahneye koyduğu oyunun dekorunu yaptı. Bununla Avni Dilligil En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı. 2001’de, Ortaoyuncular ile sahneye koyduğu Sahibinden Satılık Birinci El Ortaoyunu’nu yazan ve yönetti ve oyunun dekorunu da kendisi tasarlardı. Bu oyunla Avni Dilligil En İyi Yazar Ödülü’ne layık görüldü. Aynı sene, Terakki Vakfı Onur Ödülü’nün sahibi oldu.
Öz geçmişini yazdığı romanı, Kalemimin Sapını Gülle Donattım yayımlandı. Kendi yazdığı ve Ortaoyuncularla sahneye koyduğu, Kökü Bitti Zıkkım Zulada oyununun dekor ve kostüm tasarımlarını yaptı. Unima Geleneksel Türk Tiyatrosu’nda Hizmet Ödülü’nü alan Güle Güle Godot oyununun bir bölümü Adieu Godot ismiyle, Nicole Gagnon’un çevirisiyle Fransa’da, De L’Adriatique a la Mer Noire isimli bir oyun antolojisinde yayımlandı. Soyut Padişah oyunu da, Konya Devlet Tiyatrosu'nda Nur Subaşı’nın rejisiyle sahnelendi.
2002’de, Ortaoyuncular ile sahneyi paylaştığı, Kahraman Osman isimli oyununu yazan Şensoy, Rum Memet isimli öykü kitabının yayımlandığı 2002 senesinin Kasım ayında, Biri Bizi Dikizliyor adlı oyunu yazdı. Ortaoyuncular ile oynadığı oyunun dekor ve kostümünün tasarımını da kendisi yaptı. Aynı sene Sanat Kurumu En İyi Yazar Ödülü ve Afife Jale - Muhsin Ertuğrul Ödülü’nün sahibi oldu. Onun İngilizce Bilmeden Hepiniz I Love You adlı kitabı, Nicole Gagnon tarafından Fransızcaya çevrilerek, Montreal'de Fransızca – Türkçe olarak, Bizim Anadolu dergisinde ise parçalar hâlinde yayımlandı.
2003’te, Beni Ben mi Delirttim isimli oyunu yazdı. Bu oyunda sahneyi, Ortaoyuncular ekibinden Elif Durdu ve Ali Çatalbaş ile paylaştı. Kabaremajör adıyla bir kabare gösterisi yazdı. Dün Gece Ormanda Çok Komik Bi Şey Oldu adlı gösteriyi, Ortaoyuncularla Maslak Park Orman'da, özgün bir ortamda sahneye koydu. Kitaplık dergisinde denemeler yazmaya başladı. Ferhantoloji adlı bir kitapta kendisine ait tüm eserlerinden seçtiği çeşitli parçaları topladı.
2004’te, Tayfun Güneyer'in Şans Kapıyı Kırınca adlı filminde rol aldı. Ortaoyuncularla sahneye koyduğu, dekor ve kostümünü yaptığı ve oynadığı Uzun Donlu Kişot isimli bir oyun yazdı. Aynı sene yönetmenliğini Mert Baykal’ın yaptığı, senaryosu kendine ait olan, Pardon isimli filmde oynadı. Bu film ona Türsak Onur Ödülü’nü kazandırdı. Fevzi Tuna’nın yönettiği, Aktör Eskisi isimli televizyon filminde rol aldı. O sene Nokta ve Doruktakiler ödüllerinin sahibi oldu.
2005’te, Eşeğin Fikri, Hacı Komünist ve Elveda SSK adlı üç kitap yayımladı. Deneme Sahnesi 35. Yıl Ödülleri’nde, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi oldu. Nasrettin Hoca Altın Eşek Gülmece Ödülü’nün de sahibi oldu. 2006’da Pardon filmiyle en iyi senaryo ödülüne layık görüldü. Kendi yazdığı Aşkımızın Son Durağı isimli oyununu, Ortaoyuncularla sahne koydu.
Ferhan Şensoy, Münir Özkul’dan devraldığı Hasan Efendi’nin kavuğunu Rasim Öztekin’e 2016 yılında devretti. Yaşamı boyunca pek çok esere imza atan usta sanatçı, 31 Ağustos 2021 tarihinde vefat etti.
YAZDIĞI, YÖNETTİĞİ VE OYNADIĞI OYUNLAR:
İşsizler Cennette Gider 2011
Ruhundan Tramvay Gecen Adam 2010, 2019
Bilimsiz, Kurgusal Güldürü 2009
Fername 2007
Kiralık Oyun 2005
Uzun Donlu Kişot 2004-2005
Beni Ben mi Delirttim? 2003
Biri Bizi Dikizliyor 2002-2003
Kahraman Osman 2002-2003
Kökü Bitti Zıkkım Zulada 2001-2002
Sahibinden Satılık 1. El Ortaoyunu 2001-2002
Fişne Pahçesu 2000-2002
Parasız Yaşamak Pahalı 1999- 2000
Çok Tuhaf Soruşturma 1998-2000
Felek Bir Gün Salakken 1995
Üç Kurşunluk Opera 1995-1996
Şu Gogol Delisi 1994-1996
Kırkambar-Gece Tiyatrosu 1994
Seyircili Seyir Defteri 1994-1995
Köhne Bizans Operası 1993
Parasız Yaşamak Pahalı 1993
Güle Güle Godot 1992-1993
Yorgun Matador 1990-1991
Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı 1990-1991
Soyut Padişah 1989-1990
Ferhangi Şeyler 1987
İçinden Tramvay Geçen Şarkı 1986
Muzır Müzikal 1986
Hayrola Karyola 1985-1986
Kiralık Oyun 1983
Eski Moda Komedya 1983
İstanbul'u Satıyorum 1980-1985
Şahları da Vururlar 1980-1985
Kuklacı 1979 (Kabare gösterisi)
Ce Fou De Gogol 1975
Harem Qui Rit 1975
KİTAPLARI:
Seçme Sapan Şeyler (2010)
Karagöz ile Boşverin Beni (Roman-Aralık 2008)
Elveda SSK (Roman-Aralık 2005)
Hacı Komünist, (Günlük-Şubat 2005)
Eşeğin Fikri (2005)
FerhAntoloji (2003)
Rum Memet (2002)
Kalemimin Sapını Gülle Donattım (2001)
Falınızda Rönesans Var (1998)
Denememeler (1993)
İngilizce Bilmeden Hepinizi I Love You (1992)
Düşbükü (1988)
Ayna Merdiven (1986)
Kazancı Yokuşu (1978)
FİLMLERİ:
Son Ders: Aşk ve Üniversite (2008)
Pardon - (Senaryo: Ferhan Şensoy 2004)
Şans Kapıyı Kırınca (2004)
Büyük Yalnızlık (1989)
Bir Bilen (1986)
Parasız Yaşamak Pahalı (1986)
Köşedönücü (1985)
Kızını Dövmeyen Dizini Döver (1977)
Aşk Dediğin Laf Değildir (1976)
ÇEŞİTLİ DALLARDA ALDIĞI ÖDÜLLER:
1975 Montreal - En İyi Yabancı Yazar (Ce Fou De Gogol)
1980 Avni Dilligil - Jüri Özel Ödülü (Şahları Da Vururlar)
1981 Tiyatro-81 - En İyi Erkek Oyuncu (Eski Moda Komedya)
1987 Nokta Dergisi Doruktakiler (Muzır Müzikal)
1988 Ulvi Uraz Ödülü (İstanbul'u Satıyorum)
1988 Sanat Kurumu Ödülü (İstanbul'u Satıyorum)
1989 Avni Dilligil Ödülü (İstanbul'u Satıyorum)
1989 İsmail Dümbüllü Ödülü
1989 Nasrettin Hoca Mizah Ödülü
1989 Kültür Bakanlığı Jüri Özel Ödülü
1991 Nokta Dergisi Doruktakiler (Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı kitabı ile), 1993 Avni Dilligil - En Özgün Oyun (Şu Gogol Delisi)
1993 Altın Objektif Ödülü
1994 İsmail Dümbüllü Ödülü (Seyircili Seyir Defteri ve Kırkambar-Gece Tiyatrosu kabare gösterisi)
1995 Kültür Bakanlığı - En İyi Topluluk
1997 En Başarılı İletişimciler Ödülü - En İyi Deneme Yazarı
2000 Avni Dilligil - En İyi Yönetmen (Fişne Pahçesu – Çehov Lazdur Laz Kalacaktur)
2001 Avni Dilligil - En İyi Yazar (Sahibinden Satılık Birinci El Ortaoyunu)
2001 Unima Geleneksel Türk Tiyatrosu’na Hizmet Ödülü
2002 Sanat Kurumu - En İyi Yazar
2002 Afife Jale - Muhsin Ertuğrul Ödülü
2004 Türsak Onur Ödülü (Pardon)
2004 Nokta Dergisi Doruktakiler
2005 Deneme Sahnesi - En İyi Erkek Oyuncu
2005 Nasrettin Hoca Altın Eşek Gülmece Ödülü
2006 Mizah Üretenler Derneği - En İyi Senaryo (Pardon)
2007 İsmet Küntay Ödülü - En İyi Oyun Yazarı (Fername)
2007 Altın Sayfa Son Beş Yılın En İyi Mizah Kitabı (Elveda SSK)
2009 İsmet Küntay Ödülleri - En İyi Yapım, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu
Mehmet Yıldız, Geleneksel Türk Tiyatrosu Orta Oyunu Tiplerinin Ferhan Şensoy Oyunlarına Yansıması, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sahne Sanatları Anasanat Dalı, Yüksek Lisans Tezi