Makale

MAKALE ( Casus - Cesaret - Dj SteeL )

"Kingztanbul bir kelime değil, bir tutumdur". Makale 1997 yılında kuruldu. Çok sayıda konser vererek Türk Rap’ini yaymaya başladılar. Bir çok stüdyoda kayıtlar yaparak çeşitli toplama albümlerine katıldılar. En sağlam çıkışları ise fasli grup Dar Beida 04 ile featuring yapmalarıydı. Böylece Nina Hagen, Amina ve Natacha Atlas gibi dünyaca ünlü sanatçılarla ayni albümde yer alarak isim yaptılar.

Daha sonra Barraka El Farnatshi isimli plak şirketinden resmi bir teklif alarak ilk albümlerine başladılar. 2002 yılında çıkan "Kingztanbul" İsviçre’nin ilk "Türkçe Rap albümü" unvanını taşımakta. "Kingztanbul" ve "Bu Bilmeyene" parçlarına çekilen klipler, Viva dahil olmak üzere çeşitli kanallarda yayınlandı ve Makale şimdiye kadar Almanya, Hollanda, Türkiye ve İsviçre’de konserler verdi. Kingztanbul isimli albümde Microphone Mafia, Statik, Yener, Murat G., DJ Ace, Def Cut ve Steryo C.E.M.’le çalıştılar. Bu çalışmayla Casus, Cesaret ve DJ Steel kendilerinden söz ettirmeyi başararak Türk Rap’in varlığını gösterdiler. İsviçre’de Türk Rap’in yaygınlaşmasında büyük rol oynuyorlar.

Sözlerde ele aldıkları temalar ise güncel konular, kendi yaşam tecrübeleri, savaş, aşk, umut ve hayal kırıklığı. Makale zaman ilerledikçe daha çok başarılara imza atıyor ve bu başarılardan birtanesi ise hiç kuşkusuz İsviçre’nin en ünlü futbolcusu Murat Yakın ile klip çekmeleriydi. İkinci albüm "Tamam" için çekildi bu klip. Makale "Gelişmeye evet, değismeye hayır" sloganı ile yaşıyor ve zamanla daha iyi projelere imza atmak istiyorlar. "Bir köşe yazısı okurlara hitap eder ve biz de kendi müziğimizle dinleyicilerimize hitap ediyoruz. Bizi takip etmeye devam edin".

CASUS Biyografisi

Aşksız ve kavgasız hayata hayır!" diyerek yola çıkan Casus 13.11.1983
tarihinde Basel’de dünyaya geldi. Daha sonra altı yaşına kadar memleketi Uşak’ta yaşadı. Okul hayatına orada başladı ve ardından İsviçre’ye dönerek ana okulundan itibaren öğrenimi sürdürdü. Basel’de meslek lisesini tamamladı. İki kültür arasında büyüdü. Bu kültür etkileşimi ona her iki dili de iyi kullanabilme ve insanlarla diyalog kurabilme yeteneğini kazandırdı.

Müziğe ilgisi hep vardı. Tanıdıkları sayesinde HipHop’a ilgi duydu. Türkçe başta olmak üzere, yabancı parçaları da dinlemeyi seviyordu. 1994 senesinde Almanca, İngilizce ve Türkçe sözler yazmaya başladı. Daha sonra sadece Türkçe sözler yazarak kendi ana dilindeki kelime haznesini geliştirdi. "İnsanlara çok şey anlatılmalı, tüm sorunlarımı, kavgalarımı ve aşklarımı en iyi şekilde Rap’le dile getiriyorum" diyor Casus.

Casus kendi ekolünu oluşturmayı başardı ve artık insanlara hitap ediyor. Tek hayali kendi müziğinin piyasada saygın bir yere ulaşması.

CESARET Biyografisi

Sakin kimliği ile tanınan Cesaret 16.04.1982’de Basel’de dünyaya geldi. Cesaret’in ailesi Türkiye’nin son noktası olan Ardahan’dan geliyor, kendisi ise hiç orada yaşamadı. İsviçre’de okula gitti. "Okumak ve gündemi takip etmek bir hayli önemli", diyen Cesaret bu şekilde insanların dili daha akıcı ve güzel kullanabileceğini düşünüyor.

Küçük yaşlarda Black Music’i çok seven Cesaret 1994 senesinde HipHop kültürüyle tanışma fırsatı buldu. Bu tutku sürdü ve Graffiti alanında çalışmalar içine girdi. Arkadaşlarıyla birlikte tasarımlar yaparak stil geliştiriyorlardı. Writer olduğu için Rap’e de ilgi göstermesi fazla uzun sürmedi. İlerleyen zamanlarda Rap’i tercih ederek söz yazmaya karar verdi. İlk sözlerini İngilizce yazdı ve 1996’da Türkçe yazmaya başladı.

Ona göre artık kendi yerinde saymak zamanı değil Rap zamanıydı. Amatör bir şekilde kendi vokallerini kaydederek çalışmalarına başladı. Başlarda stili ve sözleri İsyan’a dayanan Cesaret zaman geçtikçe daha farklı konulara da değinerek cesaretini gösterdi.

DJ STEEL Biyografisi

"Skillz on the tables". DJ Steel 27.04.1984’de Arlesheim’de doğdu. Babasının İtalyan asıllı olmasına rağmen İtalya’da hiç yaşamadı. DJ Steel’in annesi ise İsviçreli. Dokuzuncu sınıfa kadar Münchenstein’de okula gitti, daha sonra öğrenimine Reinach’da ticaret lisesinde devam etti.
DJ Steel çocukken Dj’likteki büyük sanata hayrandı. Bu alandaki ilk denemelerini ise babasının eski plakçalarıyla yapıyordu. Az zaman sonra
gerçek bir DJ-Turntable’i almak için para biriktirmeye başlayarak iyi bir DJ olma yolunda büyük bir adım daha attı. Komple kendi DJ setini kurması fazla uzun sürmedi, böylelikle başarıya ulaşmak daha da kolaylaştı.

Şu sıralar hemen hemen her gün çalışıyor. DJ-Battle’lerine de katılan ve bir kaç kez ikinciliği elde eden DJ Steel’in en büyük amacı İsviçre şampiyonu olmak ve isminin pikap’daki stillerle birlikte anılması. "Skillz on the tables".