Özyüksel

MURAT ÖZYÜKSEL (Gitar)

1970 yılında Erzurum’da doğdu. İki yaşında Ailesi ile birlikte Bursa’ya taşındı. Özel İ.E. Ana-İlkokulu ve Bursa Anadolu Lisesi’ni bitirdi. Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümde üç yıl, Bilkent Konservatuvarı Jazz Bölümünde dört yıl okudu. Şu anda Anadolu Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümü öğrencisi. 1987 yılından beri Işığın Yansıması üyesi. Grupla beraber sayısız konser ve 6 albüm çalışması yaptı. 1995 te Özlem Tekin, 1996 da Şebnem Ferah, 1997 de Aşkın Nur Yengi albumlerinde müzik yönetmenliği yaptı.

albüm hakkında
Bu albümün öyküsü, Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptığım dönemde başladı. Albümdeki şarkıların çoğunu sevgili öğrencilerimle kurduğum grubumuz "Işığın Yansıması" konserlerinde yorumladık. "Bir Çiçek Yılı Sonra" bunların yanısıra yeni çalışmalarımı da içeriyor. Bestelerimin albüme dönüşmesini sevgili arkadaşım Ercüment Vural’a borçluyum. Ercü büyük bir özveriyle tüm parçaları düzenlediği gibi, iki şarkıyı da seslendirdi.Diğer şarkıları Teoman, Aslı, Selen ve Ali başarıyla yorumladılar. Miksaj Fuat Domaniç tarafından özenle gerçekleştirildi. Bülent Erkmen albümün tasarımını, Ferah Perker uygulamsını üstlendi. Çalışma boyunca eski dost Serdar Yalçın her zaman olduğu gibi hep yanımdaydı. Hepsine ve benden desteğini esirgemeyen, başta sevgili kardeşim Feryal Tükel olmak üzere, Turgut Tükel’e ve tüm diğer dostlarıma içtenlikle teşekkür ediyorum. Onların dostluk ve dayanışma adına verdikleri çabalarla bu albümü gerçekleştirdik.

Bir Çiçek Yılı Sonrası" için "Yağmurlara Söyle"nen Soft Rock Baladları

Burak Eldem diyor ki

Daha işin en başında şunu belirtmeliyim ki elinizdeki bu albüm, Türkiye’de pek alışmadığımız türde bir çalışma.Her birinin üzerinde yıllarca çalışılmış ve adeta doksanların başından bu yana zaman içinde "demlenmiş" on balad, değişik genç sesler tarafından yorumlanıyor. Şiirler Afşar Timuçin, Orhan Veli, Özdemir Asaf ve Özcan Yurdalan’a ait. Murat Özyüksel, seksenlerin ikinci yarısında başlayan bir süreç içinde bunları bestelemiş ve albümdeki baladların çoğu, Bursa’da İktisat Fakültesi öğretim üyesiyken öğrencileriyle oluşturduğu "Işığın Yansıması" grubunu konserlerinde seslendirilmiş. Bugün o grup varlığını sürdürmüyor ama baladlar konserleri izleyenler dışında kimse tarafından bilinmediği için "yeni" ve "taze".Üretildikleri dönemden çok sonra bu baladlarla tanışmalarına karşın adeta "sahiplenerek" yorumlayan genç seslerin getirdiği sıcak havayla albüm,68 değilse de 78 kuşağıyla bugünün gençliğinin müzikal ve tabii düşünsel buluşmasını sağlamış gibi. Bu farklılılardan ilki. İkinci önemli farklılık,Murat özyüksel’le aynı frekansı yakalayarak uyumlu ve vrimli bir ikili oluşmasını sağlayıp,albümü adeta bir ikili oluşmasını sağlayıp, albümü adeta bir "proje" gibi düşünen Ercüment Vural’ın katkılarıyla ortaya çıkmış.Tüm düzenlemeleri ve altyapıyı Murat’la hatta haftalarca çalışarak oluşturan Ercüment, baladlara Türkiye’de sık rastlamadığımız bir ses zenginliği ve derinlik kazandırırken, albümün etkileyici atmosferinde de pay sahibi olmuş.Sonuçta karşımıza çıkan ticari kaygıların hmen hiç gözetilmediği (ama profesyonellik kavramının hakkını vererek üretilmiş) düzeyli bir çalışma: Her ne kadar Murat’ın bestelerindeki müzikal uslup "soft rock" ya da klasik rock çerçevelerine yaklaşıyorsa da,albümün bütünü için böylesi bir genel tanımlama yapmak kolay değil. Zaman zaman blues,caz hatta reggae renkleri bile çıkıyor karşınıza. Ve mutlaka ilk dinleyişte bazı parçalara yakalanıyorsunuz. Kendi adıma, iz bırakan parçaların başında Özcan Yurdalan’ın sıcak dizeleri üzerine kurulu "Günaydan Sabah", Orhan Veli’nin o güzel şiiriyle aynı atmosferi yakalayan "Harbe Giden Sarı Saçlı Çocuk" ve Afşar Timuçin’in şiirindeki sıcaklığı aynen yansıtan "Yağmurlar’a Söyle"nin geldiğini söyleyebilirim. Kuşkusuz herkesin favorileri farklı olacak; sizinkiler de. Ama albüme kayıtsız kalamayacaksınız.