Rothschild Ailesi

Rothschild Ailesi

Rothschild ailesi, 18. yüzyılın sonlarından itibaren Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde kurduğu bankalarla yüklü servet kazanan, Yahudi kökenli, Alman bir ailedir. Ailenin Avusturya ayağının beş nesli, 1816da, Habsburg İmparatoru II. Francis tarafından baronluk payesi verilerek Avusturya soylusu ilan edildi. Ailenin İngiliz ayağı ise, Kraliçe Victoria’nın izniyle, Avusturya’da sahip oldukları baron unvanını İngiltere’de de kullanma imkânına kavuştu.

Ailenin bilinen ilk üyesi, 1577 doğumlu Izaak Elchanan Rothschilddır. Soyadı, zum rothen Schilddan gelmektedir. Bu ifade kırmızı kalkan uğruna demektir. O dönemde evler birbirinden numaralarla değil, renk ve simgelerden oluşan armalarla ayırt edilmekteydi. Bu ailenin armasında ise kırmızı bir kalkan yer almaktaydı.

Ailenin ekonomik bir güç olarak ortaya çıkması, 1744 Frankfurt doğumlu Mayer Amschel Rothschildla mümkün oldu. Mayer, finans işine atıldı ve çok başarılı oldu. Beş oğlunu Avrupadaki beş finans merkezinin başına yerleştirdi. Aile finansın yanı sıra maden, enerji, gayrimenkul ve şarap ticaretiyle de ilgilendi. Aile armasındaki yer alan sıkılı yumruk içindeki beş ok resmi, bu beş oğulun meydana getirdiği beş hanedanı simgelemektedir. Oğullar ve gittikleri şehirler şöyledir: Amschel Mayer Rothschild, Frankfurt; Salomon Mayer Rothschild, Viyana; Nathan Mayer Rothschild, Londra; Calmann Mayer Rothschild, Napoli ve Jakob Mayer Rothschild, Paris.

Rothschild Kardeşler, bulundukları yerdeki Rotschild hareketlerini koordine etti. Avrupa’da altın taşımacılığı için temsilciler, sevkiyatçılar ve kuryelerden oluşan bir iletişim ağı geliştirdi. Bu iletişim ağı daha sonra politik ve finansal bilgiler sağlamak için kullanıldı.

Rothschild ailesi, kendi servetini tefecilik yaparak artırdı. İngiltere-Fransa Savaşında, İngiltere’ye savaşa girmesi için faizli borç olarak 35 ton altın verildi. İngiltere Fransa karşısında yenildi. Rothschild ailesine olan borç ödenemeyince, borcun oluşturduğu sorumluluktan dolayı, İngiliz Merkez Bankası, Rothschild ailesine devredildi. Rothschild ailesi ise İngilterenin bu devretme işlemini, İngiliz sterlinini kendilerinin basması şartıyla kabul etti. İngiliz Hükûmeti bu şartı o dönemde kabul etmek zorunda kaldı ve İngiliz sterlinini basma yetkisi Yahudi ailesinin oldu.

Mayer Amschel Rothschild’in vasiyeti gereğince yaşça en büyük erkek evlat, Baron Rothschild olarak ailenin lideri oldu. Miras paylaşımı yapılmadı ve aile serveti gizli tutuldu. Aile servetinin dışarı çıkmaması için kuzenler arası evlilik yapıldı. Bu durum 19. yüzyılın sonuna doğru aile dışından, genellikle aristokrasi ve diğer finansal hanedanlar içinden yapılan evlilikle bozuldu.

Aile, dünyadaki elmas ticaretinin %90’ını, elmas üretiminin %40’ını, kömür, bakır, uranyum ve alüminyum ticaretinin %15’ini yönetmektedir. Şarap ticareti de yapan aile, Fransa, Şili, Amerika ve Güney Afrika’da üretim yapmakta, Fransız şarap piyasasının %50’sini elinde bulundurmaktadır. Ailenin serveti 2009 verilerine göre 4 ila 5 trilyon dolardır. Kontrol edilen para ise 15 trilyon dolardır. Rothschild ailesinin bugün 1000-1500 civarında ferdi olduğu bilinmektedir.