Seyyid Mahmud İmadüddin Efendi

Seyyid Mahmud İmadüddin Efendi

1845 yılında, Trabzon’da doğdu. Babası ulemadan Trabzon müftüsü ve Nakîbü’l-eşrâf kaymakamı Zeynelabidin Efendi’dir. Trabzon’da hafızlığını ve ilk eğitimini tamamladı. 13 Kasım 1884 tarihinde Trabzon Askerî Rüştiyesi Osmanlıca Muallimliğine tayin edildi. 13 Mart 1884 tarihinde babası Zeynelabidin Efendi’nin vefatıyla Trabzon’daki Gülbahar Sultan Vakfının imamet, cüzhan, devirhan, ihlâshan ve yasinhan cihetleri ile birlikte Trabzon Nakîbü’l-eşrâf kaymakamlığı görevi de kendisine verildi.

Nakîbü’l-eşrâf Kaymakamlığı görevi süresince evlenme, boşanma, kısas, alım-satım, ihtida, vasi tayini ve daha birçok önemli davanın görülmesinde mahkeme şuhûdu’l-hâlinde, yani bilirkişi heyetinde görev aldı.

Muallimlik görevini devam ettirirken 20 Ocak 1889 tarihinde Trabzon Merkez Müftülüğü’ne tayin edildi, bu görevi sürdürürken kendisine Edirne payesi verildi. Müftülük vazifesi esnasında Gülbahar Sultan Vakfı’nın mütevellisi Mehmet Efendi’nin vefatı üzerine bu vakfın tevliyet cihetini de üstlendi.

Müftülük yaptığı süre zarfında hakkında bazı şikâyetler vuku buldu, yapılan tahkikat neticesinde şikâyetlerin kişiler arasındaki husumetten kaynaklandığı ortaya çıktı ve hakkındaki tüm ithamlardan berat etti. Hatta gösterdiği gayret ve yaptığı hizmetlerden dolayı takdirnâme ile ödüllendirildi. 5 Nisan 1895 tarihinde İzmir payesi ve 20 Aralık 1899’da üçüncü rütbeden Osmanlı nişanı ile taltif edildi. Mayıs 1901 tarihinde kendisine Arapça muallimliği görevi de verildi. 21 Ekim 1901’de Nakîbü’l-eşrâf Kaymakamlığı vazifesi uzatıldı ve 31 Mayıs 1904 tarihinde üçüncü rütbeden Mecîdi Nişânı ile taltif edildi.

Müftülük ve muallimlik görevini 3 Ağustos 1908 tarihine kadar sürdürdü, 4 Ağustos 1908 tarihinde Trabzon mebusu seçildi ve Osmanlı Meclis-i Mebûsanında görev aldı. 17 Ekim 1908'de 106 oy alarak Trabzon mebusu seçildi. Kendisi ile beraber Trabzon’da Eyüpzâde İzzet Bey, Matyo Kofidi Efendi, Mahmud Bey, Mahmud Mazhar Bey, Mehmed Emin Efendi de görev yaptı.

18 Ekim 1910 tarihinde vefat etti.

Kaynak: Esra Yıldız, Şeyhülislamlık Belgelerinde Hz. Peygamber’in İlmî Mirası (1879-1924) Yılları Seyyid Ulema Biyografileri, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2017.